2024. április 28. - Valéria

Óriáskerekek óriása

Madártávlatból minden szépnek látszik. A régi igazságot bárki megtapasztalhatja, aki egy óriáskerék gondolájában emelkedik a környék fölé. A berliniek ezt két év múlva már Európa legmagasabb óriáskerekét használva tehetik meg, ha a most megkezdett építkez
2007. december 13. csütörtök 09:36 - Hírextra
Berlin új karácsonyi látványosságára még két évet kell várni. Ugyanis 2009 végére igérik a Zoo, vagyis a német főváros állatkertje szomszédságában épülő óriáskerék átadását.
Ez lesz Európa legmagasabb óriáskereke. A hatalmas, fémrács-szerkezetű kerékabroncsot acélkábel küllők tartják szilárdan a tengelye körül. Amikor 36 gondolája az azokban helyet foglaló 40-40 utassal méltóságteljesen felemelkedik a Riesenrad legmagasabb pontjára, az utasok 185 méter magasból tekinthetnek le a városra.

Az építkezés 2007. december 3-ai ünnepélyes megkezdése alkalmából Klaus Wowereit polgármester Berlin új jelképének nevezte el a forgó szerkezetet, amely a főváros minden szegletéből látható lesz. Mégsem lesz berlini rekord, mert aki a 368 méter magas tévé-torony Tele-Caféjába liftezik fel, még magasabbról, 207 méterről tekinthet körbe. Ám az óriáskerék kínálta lehetőséggel naponta 30 ezren élhetnek, s a számítások szerint évente 120 millióan szánják majd rá magukat a 35 perces, "függőleges körutazásra", amelyért majd 12 eurót kell fizetni. Feleannyit, mint a berlini kerék létesítését inspiráló, ám alacsonyabb, a Temze partján álló London Eye-en egy-egy rundóért. A nyolc éve működő angol elődöt egyébként évente négymillióan látogatják.

A berlini óriáskereket magáncég, a Great Wheel Corporation építi, 120 millió euróért. Meglepően hamar, egy év alatt sikerült beszerezniük a sokféle engedélyt, noha a környezetvédők erősen tiltakoztak a majdan éjjel is működő, kivilágított látványosság ellen. Attól tartanak ugyanis, hogy este a forgó fények, nappal meg az árnyékok megzavarják a nagyon közeli állatkert lakóinak nyugalmát. A sötétben alvást kedvelő egzotikus állatok nem tudják majd kipihenni magukat, a madarak pedig belerepülnek az óriáskerék vékony küllőibe.

Jelenleg a világ legnagyobb óriáskereke a 208 méterre felérő pekingi. Kínában egyébként már hat óriáskerék működik, de készül hasonló szerkezet a floridai Orlando városában és az Arab-öböl menti Dubai-ban is, ahol köztudottan nagy a rekordhajsza az építkezések terén: mindenféle építményből igyekeznek a "leg"-et megvalósítani.

Ami az óriáskereket illeti, az bizony egyáltalán nem modern találmány. A bécsi Práterben vagy a budapesti Városligetben is régóta közkedvelt szórakozása a vurstli látogatóinak, de már az ókorban is készítettek olyan küllős szerkezeteket, amelyek négy padja a küllők - persze rabszolgák általi - körbeforgatásakor akár tíz méter magasra is felemelte a lengő padokon ülő 3-4 utast.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását