2024. március 29. - Auguszta

Lucy, a tánctanárnő

Igaz Luca, művésznevén Lucy fogalom a táncpedagógusok világában. Alighanem korelnökük lehetne a táncosok egész generációit útjukra bocsájtó asszony, aki természetesen a boszorkányos napon, december 13-án ünnepli névnapját, s hisz a babonában.
2007. december 11. kedd 09:50 - Hírextra

Csak a névnyilvántartók a megmondhatói annak, hogy hány Luca nevű hölgy él az országban. Gyaníthatóan elég kevesen vannak, akik december 13-án ünnepelhetik a névnapjukat, ráadásul még ekkor sem annyira róluk, mint inkább egy bizonyos székről esik szó e nap kapcsán. A misztikus alakú, hagyományosan kilencféle fából összetákolandó ülő alkalmatosság készítését ekkor volt szokás elkezdeni. Egészen karácsonyig kellett munkálkodni rajta, hogy aztán az ünnepen rá felállva, meglássák a jelenlévő lányok, asszonyok között, hogy kinek nőttek szarvacskák a fején, merthogy bizony boszorkány az istenadta.

Luca napjáról még azt is tudni, hogy egy bizonyos Szent Lucia volt a névadója, a VI. századból, akinek meglehetősen kalandos élete kivégzéssel zárult. Később ő lett a bűnbánó utcalányok, vakok és varrónők patrónusa (ki érti az összefüggést?). December 13-a meteorológiai érdekességgel is szolgál: a Gergely naptár bevezetéséig erre a napra esett a téli napforduló, vagyis ez volt az év legrövidebb napja.

A Lucákhoz visszatérve: rátaláltunk egy igazi Lucára. Aki annyira igazi, hogy még a neve is Igaz Luca. A fővárosi, Wesselényi utcai balett- és tánciskola tanárnője már hosszú karriert tudhat maga mögött.
- Fél évszázad alatt több ezer balett-, sztepp- és színpadi táncost bocsátottam az útjára. Az első magyar sztriptíztáncosnőt is én tanítottam be - büszkélkedik teljes joggal, majd elárulja, hogy jobban szereti, ha inkább a művésznevén, vagyis Lucynak szólítják. Hajdan Lakner bácsi gyermekszínházában tanult, mert színésznőnek készült, de aztán a tánc elhódította őt a világot jelentő deszkáktól. Persze ma már tiszteletre méltó matróna az egykori csitri, de egy elképesztő mutatványra túl a nyolcvanon is képes.

- Csinálja valaki utánam dédnagymamaként, hogy - mint én most megtettem - fel tudja a feje búbjáig lendíteni a lábait!

Az elismerést jelentő csend után megkérdezzük:

- Aki e misztikus napon ünnepel, tényleg babonás?

Gyorsan jön a válasz:

- A végtelenségig! Ma is nagyon ügyelek arra, hogy amikor a tánccipőmet felveszem, mindig a jobb lábamra húzzam először. Ha kéményseprőt látok, rögtön kapok a gombom után, ha leejtek egy levelet, megköpködöm, amikor felveszem. Van egy macskám, amely természetesen nem lehetne fekete, csakis szürke.

A szerencsejátékoknak, nevezetesen a lottónak speciális szerepe volt az életében. Férje több mint hat évtizede (!) Ullmann Ottó, az ismert zenész. Ő találta ki az ötvenes években Kabos László híressé vált Lottó Ottó figuráját.

- Családunk minden tagja a színpadhoz kötődik. Ottó fiam és Ottó unokám ugyancsak zenész. Krisztina lányom koreográfus, unokám: Mónika népszerű színésznő. Kicsit nehezteltem is rá, hogy, amikor megszületett a kisfia, nem hagyományosan Ottónak, hanem Dávidnak kereszteltette.
- Mennyire követi Luca-napkor a népi hagyományokat?

- Mivel meglehetősen hagyománytisztelő vagyok, a Luca napi előírások szerint választottam magamnak férjet. Tizenkét gombócot gyúrtam, mindegyikbe beletettem egy cédulára felírt férfinevet. A hagyomány szerint, amelyik gombóc forrás közben először feljön a felszínre, az abban lévő cetlin felírt nevű ember lesz a férjem. Ez a név Ottó volt.

- Már akkor is Ullmann Ottóra gondolt?

- Hogyan is tehettem volna? Hiszen akkor még nem ismertem őt! Bevallom, eredetileg Habsburg Ottót szemeltem ki…

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását