2024. április 29. - Péter

Moszkvában Porschékat fosztogatnak

Az orosz belügyminisztérium autólopásokkal foglalkozó osztályán csupán széttárt karokkal tudják konstatálni, hogy a múlt hétvégén ellopták az idei negyvenedik Porsche Cayenne terepjárót, s hogy az autótolvajok egyre felkészültebbek.
2007. december 6. csütörtök 12:50 - Hírextra
Dmitrij Szidorov rendőrtábornok, az osztály helyettes vezetője a Nyezaviszimaja Gazeta hasábjain úgy nyilatkozott, hogy ebben természetes kiválasztódás játszik közre: aki egyedül, felkészületlenül "dolgozik", azt hamar elcsípik. Ezért csak azok maradnak meg, akik jó szakemberekből csoportot szerveznek, a "teamek" pedig nem sajnálják a pénzt a drága munkaeszközökre, a rendőrök megvesztegetésére, és nagyon szorgalmasan képezik magukat.

A legtöbb időt a megfelelő autó kiszemelése és a tulajdonos szokásainak feltérképezése emészti fel. Aztán például megszerzik a kocsi kulcsát, de ha ez nem megy, elvontatják messzebbre, ahol nyugodtan próbálgathatják a zárat. A GPS sem akadály: egy eszköz, amely mobil telefonnak látszik a szivargyújtóba dugva elnyomja a jeleket. Amikor békésen nem megy, elrabolják az autót.

Ha megvan a kocsi, a saját műhelyben átállítják összes elektronikus és a biztonsági rendszerét. A csoport más tagjai hamis papírokat és rendszámot készítenek, megint mások pedig a megvesztegetett rendőrökkel veszik fel a kapcsolatot.

Az elkötendő autó kiválasztásánál nem csak az érték, hanem az eladhatóság is számít. A legnagyobb kereslet a Toyota Landcruiserre, a Porsche Cayenne-re és a Honda Accordra van. A Landcruiserre például azért, mert úttalan utakon is elmegy, és javításához nem kell márkaszerviz.
A lopott autó legalizálásának sok módja van, de a leggyakoribb az "ikresítés": megvesztegetett rendőrök keresnek egy ugyanolyan kocsit, és annak papírjait, rendszámát másolják le, átütik a motor- és alvázszámot, aztán eladják valahová messzire, hiszen bárhol lehet moszkvai rendszámmal járni. A másik jó lehetőséget a ma is létező, úgynevezett zárt területek alkotják: az ottani kocsik adatai nem szerepelnek a központi nyilvántartásokban.

A lopott autókat aztán minden egyes csoport a különféle régiókban élő saját "ügynökei" útján értékesíti. De már nem is mindig adják el: a legújabb az, hogy felajánlják a tulajdonosnak visszavásárlásra.

Az autólopásokkal foglalkozó minisztériumi osztály fél éve jött létre, holott a tábornok szerint már régen működnie kellene, és így állandó lemaradásban van a bűnözőkkel szemben.

A minap sofőröstől elvitt Maybachot egy véletlen folytán néhány nap alatt megtalálták. Ezalatt EU-s tranzitrendszám került rá, lecserélték az elektronikus kulccsal működő gyújtáskapcsolót, s már csupán néhány elektronikus rendszer átprogramozása volt hátra ahhoz, hogy kamionban, vagy vasúti konténerben feladják, ki tudja hová - mondta a rendőrtábornok.

Moszkvában idén 970 Toyotát, 532 VW-t, 363 Audit loptak el - ezek a listavezetők. A drágább kocsik közül 43 Porsche, 11 Bentley, négy Hummer, négy Lincoln, három Jaguar és egy Maybach tűnt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását