2024. április 18. - Andrea, Ilma

Exkluzív interjú a rénszarvassal

Internetes oldalunknak a Mikulás után annak egyik készséges segítőjével, a rénszarvassal is sikerült interjút készítenie. Úgy tűnik, igaz, amit a nagyszakállú nyilatkozott nekünk: zökkenőmentes köztük az együttműködés szarvasa szerint is. S hogy nem fáras
2007. december 6. csütörtök 11:03 - Mohai Szilvia
Az interjúra elég hosszú készülődés után kerülhetett sor, ugyanis meglehetősen nehéz volt tolmácsot találni. Nagyon kevesen beszélnek ma rénszarvasul; pedig nem szabadna így háttérbe szorulnia ennek az ősi nyelvnek. Szerencsére végül találtunk valakit, aki szarvasok közt nőtt fel, így kiválóan beszéli a nyelvüket.

Először is: köszönöm, hogy megengedte, hogy pihenőidejében zavarjam. Tudom, hogy sok a dolga mostanában.

Nem tesz semmit, szeretek interjút adni. Egyébként pedig, nyugodtan tegezzen, nem vagyok én még olyan öreg.

Köszönöm. Tehát akkor, kedves szarvas; az első kérdésem az lenne, hogy nem érzed-e, hogy a Mikulás háttérbe szorít? Úgy értem, te is nagyban hozzájárulsz az ünnep sikeréhez, mégis szinte mindig csak őt emlegetik.

Mi, rénszarvasok genetikailag szerények vagyunk, így nem zavar, hogy a Mikulás áll a rivaldafényben. Nagyon szeretünk vele dolgozni, remek kolléga; számunkra is öröm, ha ő sikert arat.

A Mikulás is említette, hogy zavartalan az együttműködés köztetek. Mi lehet ennek a titka?

Szerintem az a legfontosabb, hogy nem avatkozunk bele egymás dolgába. Mi nem cikizzük őt, hogy áll már neki az a piros köpeny - de most komolyan: piros, az ő korában? -, ő pedig nem szól bele a vezetési stílusunkba. Így remekül elvagyunk egymással.

Nem nehéz húzni őt? Hiszen valljuk be, nem egy nádszál alkat.

Igen, ez kényes téma. Volt egy barátnője valamikor régen, úgy két-háromszáz éve, még Télanyó előtt. Az a csaj mondta neki, hogy egy férfi száz kiló alatt nem is férfi, ő meg bevette. Na, azóta ilyen kövér. Ajánlottunk neki mindenféle diétát, néhányat ki is próbált, de aztán feladta. Meg van most ez A nagy fogyás, be is szerettük volna nevezni, de nem volt hozzá kedve. Azt mondja, úgy szeressük, amilyen; és végülis igaza van.

Mennyire veszélyes a szánhúzás?

Eléggé veszélyes; de a mi rutinunkkal már nem kell félni a balesetektől. De természetesen a tapasztalat nem helyettesíti a szabályok betartását. Mindig kérünk felszállási engedélyt indulás előtt, betartjuk a sebességkorlátozást (rénszarvasszánok esetében ez lakott terület fölött maximum kétszáz, lakott területen kívül pedig ezer km/h), megfelelő számú pihenőidőt tartunk, és mindig van nálunk tartalék benzin - bocsánat, zuzmó -, nehogy kifogyjon az út alatt.

Tényleg, mennyit fogyasztotok?

Lakott területen kívül átlagosan egy kg/km, lakott területen pedig ennek duplája. De nagy előnyünk, hogy menet közben is tudunk enni; nem kell csak ezért megállni, és vesztegetni az időt. Igaz, így néha morzsázunk, ezért gyakran számolnak be arról a városlakók, hogy zuzmóeső hullik. Ezúton kérek elnézést társaim nevében is, ha ezzel valakinek kellemetlenséget okoztunk.

A toalett-kérdést hogyan oldjátok meg?

Hasonlóan, mint az üzemanyagét. Ezért is elnézést kérünk.

Nincs rivalizálás köztetek, szarvasok között?

Tiszteljük és szeretjük a másikat, így köztünk a féltékenységnek nincs helye. Természetesen mi is húzzuk egymást, ahogy más kollégák szokták. A múltkor például a mögöttem álló társam heccből beleharapott a fenekembe. Bevallom, nem esett túl jól, fel is ordítottam; de azért nem haragudtam rá, hiszen tudtam, hogy csak viccel.

Miért nem váltatok ti is akkora sztárrá, mint a Mikulás?

Azért vannak köztünk is sztárok, pontosabban egy: Rudolfnak hívják, biztosan hallottál már róla. Igaz, ő nem a teljesítménye, hanem az orra miatt lett híres. Pedig nagyon szépen énekel; de hát, ilyen a média, hogy hasonló jelentéktelen dolgok miatt kapja fel az embert, mint például, hogy bozontos a szemöldöke vagy bugyit gyűjt.

Apropó, zene: a Mikulás említette, hogy minden évben dallal köszöntitek. Mit szoktatok énekelni neki?

Ez változó. Tavalyelőtt Tosca áriáját, tavaly a Hej, Dunáról fúj a szél című dalt, idén pedig Britney Spears egyik szerzeménye és a Carmina Burana között vacilláltunk; végül az utóbbi lett a győztes.

Biztosan sokakat foglalkoztat a kérdés: hogyan tudnak repülni a rénszarvasok?

Többen azt hiszik, szárnyaink vagy propellerünk van, de egyik sem igaz. Csak most, csak a Hírextrának árulom el, hogy mi is a helyzet valójában: indulás előtt lenyelünk egy sast, az emel a levegőbe.

Nem sínyli meg ezt a madár?

Nem; munkánk végeztével elengedjük. Jó, hát egy kicsit nyálas lesz, de mindig kap szappant természetbeni juttatásként a fizuja mellé.



Miért veletek utazik a Mikulás, miért nem autóval?

Ennek több oka is van. Egyrészt, így nem szennyezzük a környezetet (a trágya szerves hulladék; lebomlik). Másrészt, ez a tradíció része, a Mikulás sem szeretne változtatni rajta. Végül pedig, nem férne be egy autóba sem, olyan dagadt.

Tudjuk, hogy a Mikulásnak nincs érdekvédelmi szervezete. És a rénszarvasoknak?

Igen, a MIR, azaz a Mikulás Rénszarvasai szervezet.

Végül engedj meg egy intim kérdést. Mit szólsz ahhoz az amerikai törvényhez, hogy az alaszkai Fairbanksben a szarvasok nem szerelmeskedhetnek a város utcáin?

Álljunk meg egy percre: ez nem az összes szarvasra, hanem kizárólag a jávorszarvasokra vonatkozik; szerencsére. Mi sajnos nem tudjuk ötcsillagos szállodába vinni a párunkat, mert, mivel a Mikulás mellett önkéntesként dolgozunk, nem kapunk pénzt. Egyébként pedig nem szoktuk az utcán csinálni; az erdő sokkal romantikusabb.

Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál ránk. További jó szánhúzást kívánok!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását