2024. április 29. - Péter

Hetilap vakoknak

Teljes terjedelmében a vakok által használatos Braille-írással készült információs hetilap jelenik meg minden szombaton az Il Tempo című olasz napilap mellékleteként. Az ingyenes kiadványt pénteken mutatták be a lap székházában.
2007. november 30. péntek 18:45 - Hírextra
A környezetbarát újrafeldolgozott papírból készülő, 48 oldalas újság elsőként a római kiadásban szerepel, de a szerkesztők remélik, hogy hamarosan országszerte hozzájuthatnak a rászoruló olvasók.

"Olyan szektorban kezdtünk el tevékenykedni, amelyet eddig teljesen elhanyagoltak Olaszországban" - jelentette ki Giusebbe Sanzotta, az Il Tempo lapigazgatója.

"Ár ellen úszunk" - tette hozzá - "olyan világban, amelyben csak a piaci és reklámcélok számítanak. Ezektől a célkitűzésektől mentesen, profitelvárások nélkül készül az újság".

A kiadóknak elsőként meg kellett küzdeniük a kivitelezés problémájával: melyik nyomda képes elkészíteni a Braille-írásos lapokat. A hetilap az Il Tempo előző héten megjelent írásaiból válogat.

Az ötlet gazdája Caterina Ferrazza, a Handy System nevű közhasznú társaság elnöke, akit meghatott, hogy végül beteljesedett az álma. "Európát járva azt kellett tapasztalnom, hogy mindenhol rendkívül sok Braille-írásos szöveghez juthatnak hozzá a látássérültek. Például Spanyolországban még a Playboynak is van Braille-mutációja. Olaszországban azonban szinte semmi ilyesmit nem találhattunk eddig a piacon. Még egy olyan teljesen hétköznapi dolgot sem, mint egy újság".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását