2024. április 28. - Valéria

Mossunk dióval!

A szappanfafélék családjába tartozó mosódiófa termésével működő mosógépmodellel Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervezés szakos hallgatója nyerte az Electrolux Desing Lab 2007 díjat. Az Electrolux svéd háztartásigép-gyártó formatervezé
2007. november 29. csütörtök 19:22 - Hírextra

Több száz pályázat érkezett. Nyolc munka került a döntőbe és a szerdán Párizsban tartott díjkiosztó gálán végül Szabó Levente E-Wash elnevezésű mosógépmodelljét hirdették győztesnek - vált ismertté a svéd háztartásigép-gyártó közleményéből.

"Az E-Wash az ősi tudás és a legmodernebb technológia briliáns kombinációja" - mondta Henrik Otto, az Elextrolux formatervezési főigazgatója, a nemzetközi zsűri tagja.

Szabó a vegyszeralapú mosószer alternatíváit kutatta, így jutott el a mosódiófához, amelynek termését évszázadok óta használják Indiában és Nepálban. "A mosódió természetes anyag, nem rombolja a környezetet, kíméletesen tisztítja a ruhát és a vegyszerallergiás fogyasztók is használhatják. Ráadásul fejenként egy kilogramm elég egy egész évre" - mondta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója. "A hagyományos mosógépformát is átalakítottam. Az új modell kisebb és lapos, elfér egy garzonban is, de mégis sok ruha fér bele."

A magyar diák a Desing Lab '07 díjjal ötezer eurót (1,2 millió forint) nyert és fél évig az egyik Electrolux-dizájnlaborban fejlesztheti tovább tudását.

A második helyezett Laura Pandelle francia formatervező Peeble elnevezésű hordozható, elektromos főzőedénye lett, amely festékréteg vastagságú napelemekkel működik. A harmadik díjat a kínai He Cseng Fej nyerte el a méhek lépsejtjeihez hasonló formájú hűtőszekrényével, amely külön-külön szabályozható és leszerelhető, hordozható rekeszekből áll.

A svéd világcég - az amerikai Whirlpool után a második legnagyobb háztartásigép-gyártó vállalat a világon - 2003 óta évente rendezi meg a Desing Lab versenyt, amelyen már több ezer fiatal dizájner indult szerte a világból - áll az Electrolux honlapján megjelent közleményben.

A budapesti MOME formatervező szakos hallgatói egyébként egy hónap alatt már a második rangos nemzetközi verseny fődíját vitték el: Szabó Levente előtt, október 30-án Domán Rajmund KotyoGO fantázianevű, alig tíz centiméteres mobil kávéfőzőjével elnyerte a Henkel vegyipari óriáscég Henkel Art.Award díját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását