2024. április 25. - Márk

A suli előtt aludtak, hogy beiratkozhassanak

Hálózsákban "sorbanfekvő" szülők voltak láthatók csütörtök reggel több népszerű belgiumi gimnázium bejárata előtt, mert egyes első osztályos helyeket érkezési sorrendben lehet betölteni.
2007. november 29. csütörtök 12:18 - Hírextra

Országos vitát váltott ki a Marie Arena közoktatási miniszter által kezdeményezett új előírás, hogy a középiskolák első osztályainak betöltése során a feltétlenül elsőbbséget élvező nebulók mellett érkezési sorrendben is meg kell adni a beiratkozás lehetőségét bárki számára.

Arena azzal érvelt, hogy le kell dönteni azokat a falakat, amelyek akadályozzák a szabad iskolaválasztást, és amelyek elkülönülést, "gettósodást" eredményeznek. Belgiumban, ahol az általános és a középiskolai oktatás kétszer hat osztályos rendszerben folyik, nagyon sok az olyan oktatási intézmény, amely mindkét tagozatot működteti saját falain belül. A hatodikosok jószerével "csont nélkül" jutnak át az intézmény hetedik évfolyamába, és a különösen jó hírnévnek örvendő középiskolákba nagyon nehéz bejutni kívülről.

November 16-án bonyolították le a továbbra is elsőbbséget élvező diákok beiratkozását, és most pénteken, november 30-án történik a fennmaradó helyek betöltése, immár érkezési sorrendben.
Az új szabályok az oktatási intézmények 95 százalékában nem okoztak fennakadást, de elsősorban Brüsszelben és Brabant tartományban tapasztalható olyan jelenség, hogy jobb iskolák előtt a szülők már szerda este "sátrat vertek" és hálózsákba burkolóztak.

Különösen élénk médiaérdeklődést keltett az az értesülés, hogy egyes diákok "bérfekvést" vállalva dideregnek az éjszakában.

Marie Arena hallani sem akar az új szabályok menet közben történő visszavonásáról, de azt elismerte, hogy érdemes lehet megfontolás tárgyává tenni a beiratkozási rendszer további finomítását egyes pontokon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását