2024. május 6. - Ivett, Frida

A részvételre hajtanak

A magyar női kézilabda-válogatott elsődleges célja, hogy a legjobb hét közé kerüljön a december 2. és 16. között rendezendő franciaországi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A tét nagy: az aranyérmes automatikusan résztvevője lesz a jövő évi peking
2007. november 29. csütörtök 16:39 - Hírextra

Ezt eddig csak az Európa-bajnok Norvégia, a pánamerikai győztes Brazília, az ázsiai földrész legjobbja, Kazahsztán, valamint a rendező Kína mondhatja el magáról.

A nemzetközi szövetség (IHF) közvetlenül a vb előtt megváltoztatta az olimpiára történő kijutás forgatókönyvét. A világbajnoki 2., 3. és 4. - szemben a korábban kiadottal - nem lesz alanyi jogon házigazdája a március 28. és 30. közötti selejtezőtornának, hanem mind a három kvartettből lehet pályázni vendéglátónak. Amennyiben a magyarok kvalifikációs tornát érő helyen zárnak, kandidálni fognak. A három selejtezőből a kvartettek első és második helyezettjei jutnak ki az olimpiára.

Németh András szövetségi kapitány együttesének a franciaországi viadal első körében, Nimes-ben mindhárom ellenfelét - sorrendben: Japán, Kongó és Spanyolország - le kell győznie. A három gárda közül a spanyolok tűnnek a legerősebbnek, de így sem jelenthetnek gondot. A csoport első két helyezettje jut tovább a dijoni középdöntős csoportba, ahová az egymás elleni eredményt továbbviszi.
Továbblépés esetén a magyarok a D és az F csoportból kapják feltehetően a vb-második Romániát, a lengyel vagy a kínai csapatot, valamint a német-ukrán-dél-koreai trióból a jobbik kettőt.

A hatcsapatos középdöntős csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe. Papírforma alapján a másik ágon a házigazda, a 2003-as zágrábi vb-döntőn a magyarokat drámai, örökre emlékezetes csatában legyőző francia, a címvédő orosz, valamint a kontinensbajnok norvég, illetve esetleg a horvát, kazah, brazil, macedón együttes lehet ellenfél már a kieséses szakaszban. A vb-n a 13-18., és a 19-24. helyért is mérkőznek.

A magyar együttes maximálisan képes arra, hogy a célkitűzést teljesítse, és akár a dobogón végezzen, mint tette ezt az utolsó két vb alkalmával (2003: ezüst, 2005: bronzérem).

A kapuban két győri kap bizonyítási lehetőséget. Pálinger Katalin világklasszis, míg Herr Orsolya a klubban is kiválóan helyettesíti.

Jobb szélen gondban van Németh András: Kovacsicz Mónika nincs igazán jó formában, míg Balogh Beatrix egy-egy kemény meccs után általában hosszabb ideig regenerálódik.

A jobb oldali átlövők között a vb előtti héten sérüléssel és betegséggel bajlódó Mehlmann Ibolyára hárul az a szerep, hogy a csapat húzóembere legyen. A dán Aalborg balkezes légiósa ezen a tornán bizonyíthatja, hogy "kinőtte" magát, és már ő is a világ legjobbjai közé tartozik, s képes betölteni azt az űrt, ami Radulovics Bojana visszavonulásával keletkezett. Mehlmann váltótársa, Hornyák Ágnes egyre megbízhatóbban játszik.

Az irányító posztján sincs probléma. Görbicz Anita - akárcsak Pálinger - a világ egyik legjobbja, és nemcsak remek passzokra képes, hanem gólerős is. Ráadásul már rutinosnak számít, és szoros mérkőzéseket tud eldönteni. Helyettese, Szucsánszki Zita fiatal még, viszont amíg Görbicznek pihennie kell egy adott mérkőzésen, addig ő is képes összefogni a csapatot.

A beállósok között Borbás Rita és Szamoránsky Piroska váltja egymást, előbbi tapasztaltabb, ám nem biztos, hogy ő kezdi "kedvezményezettként" a tornát.

A bal oldali átlövők között Tóth Tímea is befutott, a nyáron a Hypo NÖ-höz igazolt klasszis ontja a gólokat, ráadásul védekezésben is alapember. Az eddig irányítóként sziporkázó Ferling Bernadett kényszerűségből tűnt fel ezen a poszton, ám már a klubjában is gyakorta itt szerepel.

A bal szélen Kirsner Erika és Vérten Orsolya évek óta bevált kettős, mindketten jó formában várják a vb-t.
A védekezőspecialista Tomori Zsuzsa elég agresszív ahhoz, hogy már ne csak különféle színben pompázó hajával, illetve testékszereivel félemlítse meg ellenfeleit, míg Szűcs Gabriella szintén képes jó teljesítményre, akár védőként, akár átlövőként.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását