2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Oroszország elégedetlen

Oroszország elégedetlen a csütörtökön írásban közölt amerikai ajánlattal, amely kompromisszumos javaslatokat tartalmaz a kelet-európai rakétavédelmi-rendszerrel kapcsolatban - értesült az AFP francia hírügynökség pénteken, orosz külügyminisztériumi forrás
2007. november 23. péntek 10:31 - Hírextra
"Konkrét javaslatokat küldtek nekünk. Tanulmányozni fogjuk őket, de az első benyomásaink szerint ezek nem találkoznak az elvárásainkkal. Ez nem az, amit szóban ígértek. " - mondta a neve elhallgatását kérő minisztériumi illetékes.

Washington csütörtökön írásban javasolta Moszkvának, hogy fogadja el a telepítés tervét, cserébe, rendszeresen ellenőrizheti az objektumokat. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a javaslat szerint csak akkor élesítenék be a rendszert, ha Irán ballisztikus rakétát fejleszt ki.

Az amerikai tervek szerint Lengyelországba tíz elfogó rakétát telepítenének, Csehországba pedig egy radarállomást, ezzel védve Európát és az Egyesült Államokat egy esetleges iráni rakétatámadástól. Az oroszok ellenzik a rendszert, szerintük az nem Irán, hanem Oroszország ellen épül.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter októberben már tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a ajánlatról, de Moszkva akkor írott változatot kért a tervekről.

Moszkva és Washington viszonya feszültté vált a rakétavédelmi-rendszer miatt. Oroszország a múlt héten bejelentette kilépését a hagyományos fegyvereket korlátozó szerződésből, az Egyesült Államok pedig európai csapatkivonásának felfüggesztését fontolgatja.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását