2024. május 6. - Ivett, Frida

Új berendezést kaptak

A keleti országrészben egyedülálló, DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készüléket helyeztek üzembe a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Auguszta Központ radiológiai egységében - jelentette be Paragh György egyetemi tanár, ce
2007. november 15. csütörtök 18:11 - Hírextra

A professzor szerint az új diagnosztikai berendezés, párosulva az érsebészeti magas szakmai háttérrel, a régió európai színvonalú ellátását teszi lehetővé ezen a területen.

Tóth Judit, a DEOEC radiológiai klinikájának orvosigazgatója elmondta: az angiográfia érfestéses vizsgálatot jelent, amelynek segítségével az érrendszer állapota tanulmányozható. A DSA-berendezés ötvözi a hagyományos radiológiai módszereket a legmodernebb komputertechnikával.

A diagnosztikára és terápiára egyaránt használható berendezés a korábbiaknál kevesebb kontrasztanyagot használ, ami azt is jelenti, hogy kevesebb szövődménnyel jár a beavatkozás. A pulzáló sugárzás eredményeként pedig csökken a betegek sugárterhelése is a vizsgálatok során - tette hozzá az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy a készülék sokoldalúan alkalmazható: az artériás érszűkületek vagy elzáródások meggyógyítása mellett a stroke-ban (agyérelzáródás) szenvedő betegek gyors ellátásában éppúgy, mint a daganatterápiában. A készülékkel három dimenziós képeket lehet készíteni, így nagy pontosságú beavatkozásokat tesz lehetővé.

Varga Zsolt, az érsebészeti tanszék vezetője az MTI-nek elmondta: intézetükben évente mintegy 400 érsebészeti beavatkozást végeznek. Az új berendezés a pontosabb diagnosztika mellett a beteg számára kisebb megterhelést jelentő beavatkozásokat tesz lehetővé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását