2024. április 19. - Emma

Rekord a Sothebynél is

Egy nappal a Christie's aukciós ház kortárs képzőművészeti árverése után a rivális Sotheby is rekordot jelentett be: a szerda esti New York-i árverésén több mint 315 millió dollárért (kb 55,125 milliárd forint) keltek el a modern műkincsek.
2007. november 15. csütörtök 10:19 - Hírextra
A 71 áruba bocsátott alkotás közül mindössze hét nem talált gazdára. Mint Tobias Meyer, a Sotheby,s alelnöke a sajtóval közölte, a megvásárolt műtárgyak 55 százalékát előzetesen felbecsült értéke felett adták el, így született meg a cég szerint 17 év óta legmagasabb bevétel.

Az árverésen, amelyen olyan hírességek is részt vettek, mint a divattervező sztár Valentino, szinte ugyanazoknak a művészeknek a munkáit kínálták, mint előző nap a Christie,s-nél: itt is Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst és Mark Rothko voltak a legnagyobb nevek, de nagy sikert aratott két Francis Bacon-mű: önarcképe 33 millió dollárért kelt el telefonos licitet követően, míg a Második tanulmány egy bikaviadalhoz című képét Philippe Ségalot, New Yorkban élő művészeti ügynök vette meg közel 46 millióért. Ez utóbbi vásárlás külön pikantériája, hogy Ségalot Francois Pinault üzletembernek, a Christie,s egyik tulajdonosának tanácsadója. Ugyancsak ő vette meg 7,6 millióért Andy Warhol Árnyék című festményét.

Ismét mélyen nyúlt pénztárcájába Larry Gagosian New York-i galériatulajdonos: kedden este Jeff Koons Kék gyémántját vette meg 11, 76 millióért, szerdán pedig 23,5 milliót adott a Koons Magenta, arany című alkotásáért. A Sotheby szerint élő művész műve még sosem kelt el ilyen áron.
Az est megerősítette a kínai művészek előretörését: Fang Li-csün (Fang Lijun) egy képe, amelyet legfeljebb egymillióra értékeltek, 4 millióért ért vevőjének, míg Jan Pej-ming (Yan Pei Ming) Mao Ce-tung (Mao Ze-dong) portréja, amiért 800 ezret vártak, 1,5 millióért kelt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását