2024. április 23. - Béla

A szerb miniszterelnök látogatása

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök, a kormányfőt katonai tiszteletadással köszöntötték kedden délelőtt a Kossuth téren.
2007. november 13. kedd 12:37 - Hírextra

Vojislav Kostunica tárgyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel. A megbeszélések egyik fő témája várhatóan Koszovó jövője lesz.

A szerbek számára jelenleg a legfontosabb külpolitikai - s az EU-integrációt is nagyban befolyásoló - kérdés a koszovói rendezés. Budapest azt szeretné, ha kompromisszumos megoldás születne a kérdésben, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyna jóvá. Magyarországnak ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a dél-szerbiai tartomány jövőjéről és Szerbia EU-integrációjáról az unió tagjai egységes álláspontra jussanak.

Magyarország és Szerbia között egyre szorosabb kapcsolat alakult ki az elmúlt években.
Erősödik a két ország szaktárcái közötti együttműködés: a környezetvédelem, az egészségügy, az igazságügy, s a mezőgazdaság területén is megtörtént a Budapest és Belgrád közti kapcsolatfelvétel.
A magyar miniszterelnök utoljára 2005 májusában járt Belgrádban. Az elmúlt egy évben Sólyom László - a szerb főváros érintése nélkül, a Vajdaságban - kétszer tárgyalt Boris Tadic szerb államfővel, és Göncz Kinga külügyminiszternek is két találkozója volt belgrádi kollégájával, Szili Katalin háromszor találkozott szerb partnerével.

Magyarország és Szerbia között tavaly a kétoldalú kereskedelem összértéke csaknem egymilliárd dollár volt, s ebből 750 milliót a magyar kivitel tett ki. A magyar vállalatok közül már több (az OTP, a Mol, a Betonút Rt.) szilárdan megvetette a lábát Szerbiában - a Szerb Nemzeti Bank kimutatása szerint Magyarország a külföldi befektetők sorában a hatodik helyet foglalja el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását