2024. május 7. - Gizella

Zátonyra futott a kalózok elleni támadás?

Különleges razzia volt a héten Magyarországon. Fordulópontot jelent-e ez a - több magyar fájlcserélő oldal ellen indult - szerverlefoglaló akció a magyar internetes társadalom életében? A lefoglalt szerverek közé keveredtek teljesen ártatlanok is, egyes o
2007. november 10. szombat 17:37 - Pálfi Rita

Egy elsietett közlemény

Info
bithumen.tx.hu

Update: Thursday November 8 2007 -- 21:00 +01:00
A szervert lefoglaltak, ha tudunk valami infot ITT meg fogod talalni.
Mas oldalakrol szarmazo informacioval ne foglalkozzatok.
A penz gyujtesekrol annyit, hogy NE ADJATOK senkinek!

Hivatalos cimek:
bithumen.ath.cx
bithumen.mine.nu
bithumen.1.vg

Update: Thursday November 8 2007 -- 22:40 +01:00
Az oldal NEM tarolt IP-ket. Nyugi!


Update: Friday November 9 2007 -- 08:25 +0100
Visszaterunk.. Tovabbi infokert latogassatok vissza rendszeresen


Ahonnan tajekozodhattok a lefoglalassal kapcsolatos esemenyekrol:
asva.info
SG.hu
Webisztan
Az ASVA - az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány - közleményben köszönte a rendőrség hathatós munkáját és gratulált az eredményekhez. Viszont a rendőrség csak hétfőn tart sajtótájékoztatót a csütörtöki akcióról, ezért is terjed annyi rémhír akadnak minden oldalon találgatások. Mihez gratulálnak, mikor azt sem tudjuk, hogy mit is foglaltak le pontosan? Hol marad az ártatlanság vélelme?

Egyelőre bizonyítékokat keresnek, a közvélemény semmilyen illegális tartalom megtalálásáról nem lett tájékoztatva. Ahhoz gratulálnak, hogy elvittek bizonyos számú számítógépet, amin esetleg jogsértő anyagok lehetnek? Vagy többet tudnak, mint mi?

Egyébként a neten elterjedt híresztelések szerint az akció mögött a Proart áll, de ezt sehonnan nem erősítették meg. ASVA további részleteket és információkat is ígér.

Számvetés: mit ért a csütörtök

Péntekre a Bithumen kivételével minden jelentősebb magyar torrentszájt visszatért a netkeringésbe. A fájlcsere túl erős hogy egy ilyen támadás komolyabb kárt tegyen benne, csak lassulhat, új emberekre, új szerverekre lesz szükség. A nagyobb torrentszájtok szüneteltetése a talpon maradt kicsiknek kedvezett. Azok, akik eddig egy-két nagyobb torrent oldalra jártak rendszeresen, most megismerkedtek újabbakkal. Erre mondanák azt, hogy akik ásták a vermet bele is estek…

Szervereket, kézzel fogható tárgyakat foglaltak le. Ez felesleges, ugyanis a torrent oldalak amolyan virtuális kerítőnőként segédkeznek a p2p kapcsolatok megszületésében. Abban, hogy a kereslet-kínálat találkozzon, a megfelelő gépek töltsenek egymástól.

A torrentek.hu már meg is találta az a két videoklipet, amivel szerintük jellemezhető a lefoglalásos razzia: a Beastie Boystól a Sabotage és a Chemical Brothers Out of Control. Sőt már a költészetben is megjelentek az események, Csokonai Vitéz Mihály A Reményhez című versét modernizálta egy lelkes netirodalmár (maniakus : Az ASVA-hoz http://www.asva.info/)

Az év embere

A nagy razzia eredménye igencsak kérdéses. A torrentezés ugyanannyira részévé kezd válni az internetes kultúrának, mint az e-mail. Amint eltűnik egy fájlcserélő oldal, több új érkezik helyette a hálóra. Ráadásul a nyomozással nagyobb publicitást kap a téma, növekszik az oldalak forgalma, ismertsége.

A támadások helyett sokkal nagyobb szükség lenne a fájlmegosztás rendes, kompromisszumos jogi rendezésére. Nagyobb eséllyel oldaná meg a jelenlegi áldatlan állapotot, mert csak olyan ember hisz a fájcserélés felszámolásának lehetőségében, aki totális internet analfabéta. Még üzlet is lenne benne. Tévedés lenne azt hinni, hogy aki zenét vagy filmet tölt le, az annak eszmei értékét vitatja el az alkotóktól.

Azt se felejtsük el, hogy ki lett a Time magazin szerint 2006-ban az év embere: Te vagyis az internetezők. Ez a cím azt jelenti, hogy megítélésük szerint felhasználók millió azok, akik a legnagyobb hatást gyakorolják az emberiség életére akár jó, akár rossz értelemben.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását