2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szájharmonika Fesztivál kezdődik

Az év végén bezáró Almássy téri Szabadidőközpont látja vendégül november 10-én, szombaton a 3. Nemzetközi Szájharmonikafesztivál vendégművészeit és a hangszert kedvelő érdeklődőket.
2007. november 5. hétfő 09:16 - Hírextra

Kapunyitás délután 4 órakor. Előbb filmvetítések lesznek, 6 órakor kezdődnek a koncertek. A programot fotókiállítás, múlt századi és kortárs hangszerkiállítás és vásár színesíti.

A fesztivál 2005-ben, egy évtizedes szünet éledt fel újra, s nagy sikert aratott 2006-ban, ezért határozta el Pribojszki Mátyás fő szervező, a hangszer egyik legjobb hazai művelője, hogy idén is megrendezi.
Mint az MTI-nek elmondta, a rendezvény alkalmat kíván adni a hangszer szerelmeseinek, hogy élőben győződjenek meg a szájharmonika sokszínűségéről, s arról, hogy zenei stílusoktól függetlenül milyen sokoldalúan használható. A fesztivál népszerűsíteni kívánja a hangszert és magát az élőzenét.
Az elsőként fellépő, 12 fős, fiatalokból álló szombathelyi "West Wind Harmonica Band" népszerű slágerek feldolgozásaival szórakoztatja a közönséget. Mint az megszokott, egyedi, különleges programmal lép a színpadra 7 órától Ferenczi György és a Rackajam nevű formáció.

A francia "Greg Zlap and Eric Starczan" duó 8 órakor kezd. Greg Zlap (Greg Szlapczynski) a kortárs szájharmonika világszerte elismert művésze. Az elmúlt tíz évben 5 lemezt készített különböző formációkkal. Rendkívül változatos és izgalmas zenét játszik műfaji korlátok nélkül - a tipikus francia zene mellett kellemes jazzes melódiák alkotják programját. Greg Zlap után Pribojszki Mátyás, Szabó Tamás és Fórizs Balázs közös "meglepetés-produkciója" a "Secret Room" látható-hallható…
Este 9 órától az archaikus, tradicionális bluest játszó "Crazy Hambones" lép fel. Szájharmonikása az amerikai Henry Heggen, aki a legendás Have Mercy zenekar meghatározó tagja volt éveken keresztül.
Az idei fesztivál legnagyobb sztárja Pribojszki Mátyás szerint a hangszer többszörös világbajnoka, "Carlos Del Junco", aki zenekarával 22 órai kezdettel lép színpadra. Carlos Del Junco Kubában született, később Kanadába költözött és ott vált népszerűvé. Az elmúlt években végigturnézta Kanadát, az Egyesült Államokat, és fellépett Európa több országában. Magyarországon most először koncertezik. Zenei stílusában a kubai dallamok mellett felbukkan a jazz, a swing és a blues is. Carlos eddig 6 nagylemezt készített, kilencszer kapta meg az "év legjobb szájharmonikása díjat", a Maple Blues Awards-ot.

A késő esti csemege a Pribojszki Mátyás Band vendégeként fellépő Ian Sands, aki a vidám boogie-woogie-tól a kellemes lüktetésű shuffle-ig tart bemutatót.

A program várhatóan jóval éjfél után fejeződik be.

Az idei fesztivál zenei anyagában keverednek a különböző műfajok, a folk, a blues, a jazz, a rock, a funky, a soul és a világzene, de a főszereplő természetesen maga a csodálatos hangszer, a szájharmonika.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását