2024. május 3. - Tímea, Irma

Új kiadványok '56 kapcsán

Két új kiadványt mutatott be az 1956-os Intézet a magyar forradalommal, illetve a forradalom tavalyi 50. évfordulójával kapcsolatban szerdán Budapesten.
2007. november 1. csütörtök 08:47 - Hírextra
Az egyik egy "elektronikus könyv", amely az interneten férhető hozzá.

Az 1956 a világpolitikában című tartalomszolgáltatás törzsanyaga a magyar forradalomról szóló több mint 800 egykori újságcikket ismertet. Ezek eredeti nyelven is elolvashatók a kiadványban, lehívhatók az akkori újságok megjelenésének formájában is.

A most interneten megjelent elektronikus könyv egy éve már magyar nyelven hozzáférhető volt. A kiadvány tartalmazza egyebek között az akkori időkben Magyarországon tevékenykedő külföldi tudósítók listáját, valamint több tanulmány foglalkozik a magyar forradalom külföldi sajtóban megjelent visszhangjával.

A másik kiadvány egy vaskos kötet, amelynek címe Ezerkilencszázötvenhat az újabb történeti irodalomban. A 22 tanulmányt tartalmazó kiadvány szerkesztői Gyáni Gábor és Rainer M. János olyan tanulmányokat szerkesztettek a kötetbe, amelyek új megközelítésben foglalkoztak tavaly, illetve az idei év elején a magyar forradalommal.

Rainer M. János az 1956-os Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban olyan szövegeket válogattak szerkesztőtársával, amelyek eddig még nem jelentek meg könyvben sem önállóan, sem részletként. A kötetben folyóiratokban megjelent, illetve tudományos konferenciákon elhangzott előadások szövegeit tartalmazza. A szerzők fiatalok, olyan emberek, akik az 56-os forradalmat személyesen nem élhették át.

A kötetbe válogatott tanulmányok nemcsak a szorosan és hagyományosan vett történettudomány tárgyköreit ölelik fel, hanem történeti-antropológiai, művészettörténeti, szociológiai, szociálpszichológia kutatások eredményeit is reprezentálják. "Nem az eseményekről szólnak elsősorban, hanem az ezekkel kapcsolatban ma feltehető kérdésekre próbálnak választ adni".

A kiadványokról bővebb információ található a www.rev.hu weblapon.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását