2024. április 26. - Ervin

Kína a dalai láma ellen agitált

Kína csütörtökön nyomatékosan arra kérte a Vatikánt, hogy mondja le Tibet szellemi vezetőjével, a dalai lámával tervezett találkozót. Peking azt is kiemelte, ha mégis létrejönne az audiencia, akkor az rossz hatással lenne a kétoldalú kapcsolatokra.
2007. november 1. csütörtök 13:56 - Hírextra
Vatikáni források szerdán azt közölték, hogy XVI. Benedek pápa december 13-án magánkihallgatáson fogadja majd a dalai lámát. A kínai külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban leszögezte: "Reméljük, hogy a Vatikán nem tesz olyasmit, ami sértené a kínai emberek érzéseit, sőt inkább azon munkálkodik majd, hogy a kétoldalú kapcsolatok tovább fejlődjenek" - tette hozzá a szóvivő. Peking szerint a Béke Nobel-díjas dalai láma nem csak vallási vezető, hanem veszélyes szeparatista is, aki Tibet Kínától való elszakadásáért harcol.

A dalai láma tavaly már találkozott a pápával. Idén George Bush amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, John Howard ausztrál és Stephen Harper kanadai kormányfővel folytatott tárgyalásokat a tibeti vallási vezető. Az Egyesült Államok pedig magas kitüntetést is adományozott a dalai lámának.

A pekingi külügyi szóvivő szerint azok az országok, amelyek fogadták a dalai lámát "sokat rontottak megítélésükön".

A Vatikán és Kína kapcsolata akkor romlott meg, amikor a Szentszék 1951-ben elismerte Tajvan függetlenségét és elítélte, hogy Kína - "felszabadítás" ürügyén - megszállta Tibetet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását