2024. április 24. - György

Kétmillió magyar tégla Afganisztánban

A kétmillió téglát három hónap alatt állították elő a Puli-Humritól néhány kilométerre lévő gyárban. Egy szokványos afgán ház felépítéséhez körülbelül tizenötezer téglát használnak, így több mint 130 átlagos épület építhető a gyár termékeiből - mondta el
2007. október 31. szerda 20:23 - Hírextra
A téglagyárban aznap termeltek utoljára a tél beállta előtt. A gyártást azért szüneteltetik, mert a napnak már nincs elég ereje kiszárítani a téglákat, az égetés pedig az éjszakai hideg miatt nem hatékony - tette hozzá a szakember.

A termelést augusztus elején indították el. A gyárat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet építtette és üzemelteti a magyar külügyminisztérium pályázatán nyert pénzből. A projekt hatvanmillió forintba kerül.

A hagyományos helyi technológiát alkalmazó gyár a segélyszervezet munkahelyteremtő programjának részeként egy olyan tábor mellett épült, ahol mintegy ötezer Afganisztánba visszatelepült család él. Az előállított téglák nagy részét a táborban és a segélyszervezet által építtetett iskolákban hasznosítják, a fennmaradó készletet pedig értékesítik és a bevételt a gyár üzemeltetésére fordítják.

A gyár száz embernek ad munkát, megélhetésük akár több mint tíz évig is biztosított. Egy munkás átlagosan 150 dollárt keres havonta, ez azonos a más téglagyárakban szokásos munkabérrel, viszont kétszerese például egy tanári fizetésnek.

A téglagyár négy hektáron terül el két agyagdomb között - ennek anyagát használják majd fel az évek során. A lóversenypálya alakú égetőrész - középen a kéménnyel - a terület központjában áll, három méter magas fal határolja. A körforgásra épülő technológiának köszönhetően folyamatos a termelés.

Az ötös sablonban vetett téglákat először a napon szárítják, ezt követően szénnel égetik ki. Mindegyik téglára rákerül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jele is.

Az észak-afganisztáni Puli-Humri melletti gyár termékeit a városban is több helyen lehet már látni a különböző építkezéseken. A téglák nemcsak a rajtuk lévő logók miatt ismerhetőek fel könnyen, de egyedi sárgás színük miatt is eltérnek a más gyárakban készültektől.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet összesen 180 millió forintot nyert a külügyminisztériumtól afganisztáni programjaik finanszírozásához, a szervezet ehhez még mintegy negyvenmilliós önrésszel járult hozzá. A téglagyár építése és üzemeltetése mellett koordinációs irodát működtet, iskolákat hoz létre, valamint egy újabb munkahelyteremtő program részeként szőnyegszövő tanfolyamot indít.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását