2024. május 4. - Mónika, Flórián

Költségvetési vita

A megalakuló egészségbiztosítási pénztárakat a közellátás szempontjából fontos vállalatok körébe kellene bevonni - mondta Szanyi Tibor szocialista képviselő a 2008-as költségvetés folytatódó általános vitájában, pénteken a parlamentben.
2007. október 26. péntek 10:57 - Hírextra

 A regionális egészségpénztárak működését nem szabad veszélyeztetni, sem rövid, sem közép, sem hosszú távon - vélekedett Szanyi Tibor a vitában, amelyre pénteken 11 órás időkeretet állapítottak meg.

 A kormánypárti politikus javasolta, hogy ezeket a pénztárakat lehetőség szerint vonják be a közellátás szempontjából kiemelten fontos cégek körébe, és hasonló védelemben részesüljenek, mint több közszolgáltató, energetikai vállalat.

 Bernáth Ildikó (Fidesz) elmondta: a költségvetési törvényjavaslat alapján jövőre nem fog növekedni a munkahelyek száma. A munkaerőpiaci alap kiadásainak közel hatvan százaléka segélyezésre megy el, így nem lesz kedvezőbb a helyzete annak, aki munkát keres - fűzte hozzá.  

Az ellenzéki politikus az általános forgalmi adó visszaigénylésének tervezett módosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy adminisztratív eszközökkel akadályozzák a visszaigénylést. Bernáth Ildikó példaként említette, hogy a mikrovállalkozások csak akkor kapnák vissza az áfát, ha az adott hónapban a visszaigénylés összege eléri az egymillió forintot.

Geberle Erzsébet (SZDSZ) úgy vélte, a 2008-as költségvetés a gazdaság teherbíróképességének megfelelően kezeli a foglalkoztatáspolitikát, bár sokkal jobb lenne, ha több forrásból gazdálkodhatna. Hozzátette: a foglalkoztatás mértéke 2005 és 2010 között várhatóan 1,8 százalékkal növekszik összesen, azaz évente 70 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatás.
  
 Semjén Zsolt (KDNP) azt mondta, a 2008-as költségvetés egyházi részeinél csak ott nőnek az összegek, ahol az kötelező, de jellemzően ott is kisebb mértékben. Az egyházi közgyűjtemények támogatása 500 millióról 325 millió forintra, az egyházi rekonstrukciós alap 545 millió forintról 325 millió forintra csökken - fűzte hozzá.
   
A kereszténydemokrata politikus közölte: nem fogadható el semmilyen diszkrimináció az egyházi iskolába járó diák, az ott tanító pedagógus és az önkormányzati iskolába járó diák, az ott tanító tanár között. A közfeladatot ellátó egyházi intézmények nem plusztámogatást kérnek, hanem annak érvényesítését, hogy ugyanannak a feladatnak az ellátására ugyanazt a finanszírozást kapják, mint a hasonló feladatot ellátó önkormányzati intézmények - mondta Semjén Zsolt.
   
Csapody Miklós (MDF) a médianevelés fontosságát hangsúlyozta. Mivel a média szerinte az első számú szocializációs tényezővé vált, ezért nemzeti médianevelési program elindítását szorgalmazta. A képviselő szerint évente 120 millió forintra lenne szükség a programra, amelyet európai uniós forrásokból lehetne biztosítani.
  
 Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az ülés kezdetén jelentette be, hogy Tóth András pénteki hatállyal kilép a Fidesz-frakcióból és függetlenként folytatja munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását