2024. május 17. - Paszkál

A francia first lady öt hónapja

Május 6-a óta, amikor férjét elnökké választották, Cécilia Sarkozy csak ritkán jelent meg "Premiere Dame"-ként, azaz mint az az államfő felesége az ország "Első Hölgyeként", de több látványos esemény központjában állt, például a Líbiában bebörtönzött bolg
2007. október 19. péntek 06:46 - Hírextra
A bulvármagazinok közöltek ugyan róla képeket, amint bevásárol a Cote d'Azur üzleteiben vagy amint barátnőivel társalog az Elysée-palota valamelyik szalonjában. Azonban szinte semmi nem jelent meg hivatalos tevékenységéről, nem volt látható olyan hivatalos megnyitókon, jótékonysági esteken, amelyeken addig Franciaországban a Premiere Dame megjelenése megszokott volt.

Május 6-án, az elnökválasztás második fordulóján napközben Cécilia egyáltalán nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Nem kísérte el férjét a szavazóhelyiségbe és később kiszivárgott, hogy Sarkozy felesége nem is szavazott.

Magánkörben aztán feltűnt a Champs Elysées híres éttermében, a Fouquet-ben rendezett győzelmi vacsorán, erről később megjelent néhány fotó. Később ott volt a Concorde-téren felállított emelvényen is, de láthatóan elmélázva, zavartan, idegesen.

Tíz nappal később igazi bevonulás részeseként érkezett az új elnök beiktatására az Elysée-palotába, ahol a híres divattervező, Prada ujjatlan szatén ruhakölteményét viselte. Részt vett férjével a közös fotózáson, az "újraegyesített" család öt gyermeke állta körül őket: a Jacques Martin tévészemélyiséggel kötött korábbi házasságából született két lánya, az elnök első házasságából született két fiú, továbbá közös fiuk, a tízéves Louis.

Június 6-án vett részt először nemzetközi eseményen, a G8 állam- és kormányfőinek németországi csúcstalálkozóján Heiligendamm városában. Az első nap végén azonban visszatért Párizsba, hivatalosan azért, hogy részt vehessen kisebbik lánya születésnapján.

Ezután július 12-ig nem lehetett hallani róla, ekkor hirtelen kiderült: Líbiában tartózkodik, hogy találkozzék az ott nyolc éve bebörtönzött bolgár ápolónőkkel, akiket azzal vádoltak, hogy szándékosan AIDS-vírussal fertőztek meg több száz líbiai gyereket. Céciliát Kadhafi ezredes, a líbiai vezető is fogadta.

Két nappal később ott volt a hivatalos tribünön a július 14-i nemzeti ünnep katonai díszszemléjén, a katari emír feleségének oldalán. Az emírről később kiderült, hogy fontos szerepet játszott a bolgár ápolónők ügyének megoldásában.

Július 23-án Cécilia visszatért Tripoliba, majd másnap a nyolc ápolónővel együtt utazott Szófiába, ahol óriási ünneplésben részesült - ám egy szót sem nyilatkozott a médiának.

Augusztus 11-én az Egyesült Államokban, ahol férjével együtt nyaralt, az utolsó pillanatban lemondta a George W. Bush elnök családja által szervezett pikniken való részvételt, hivatalosan "torokgyík" miatt. Másnap azonban lefényképezték, amint egy üzletben bevásárolt.

Ezt követően csak az Est Républicain című vidéki napilapban jelent meg tőle interjú szeptember 4-én, amelyben azt mondta, hogy "nőként, anyaként" ment Líbiába és megerősítette, hogy utazásával kapcsolatban nem hajlandó tanúskodni az ellenzék által követelt parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Szeptember 20-án, fekete napszemüveg mögé rejtve tekintetét, részt vett első férje, Jacques Martin temetésén.

Két héttel később újabb feltűnő távollét: nem vett részt Nicolas Sakozy bulgáriai látogatásán, noha ott igazi hősnőként várták. Az elnök azzal magyarázta felesége távollétét, hogy Céciliát "megbántották" a líbiai misszióját ért bírálatok. Ám ez a távollét azonnal felerősítette a pár nézeteltéréseiről megjelent híreszteléseket.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását