2024. április 29. - Péter

Vannak még hideg radiátorok

Szinte mindegyik távhős lakásban melegek már a radiátorok Budapesten. Összesen 240 ezer ilyen háztartás van, ezek közül - a hétfői adatok szerint - 1807-ben nem fűtenek még, mert az ottani rendszer egyelőre nem működőképes - például azért, mert éppen most
2007. október 15. hétfő 15:47 - Hírextra
Október 15-étől, azaz hétfőtől a Főtáv minden fogyasztójánál kérés nélkül elindítja a fűtést, ha megfelelőek a körülmények. Ha valahol esetleg még nem fáznak, a közös képviselők írásban lemondhatják egy időre a távhőt.Idén szeptemberben szokatlanul hideg volt, ezért a hónap első napjaiban 1200 budapesti lakásban beindították a fűtést. Szeptember 13-án már 37 500 otthonban volt távhő.

Hétfőn a távfűtött otthonok töredékében nem voltak még melegek a radiátorok, az 1807 lakás 7-8 épületet jelent. Volt, ahol még nem rakták fel a radiátorokat, vagy éppen a vezetékek nem épek, különböző okok, például fűtéskorszerűsítés miatt. A lakók felelőssége, hogy a saját rendszerük alkalmas legyen a távhő fogadásához - mondta a Független Hírügynökségnek Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője.

Mivel hétvégére hűvös időt ígért az előrejelzés, az érintett lakások nagy részében már péntek délután beindították a fűtést. 7 épület 1500 otthonából kérelmezték írásban, hogy hétvégére még nem kérnek távhőt, csak hétfőtől, amikor beindul a szezon. Elvileg ezután is le lehet mondani egy időre a fűtést írásban, ha esetleg valaki még nem fázna. Ilyen kérelem azonban egyelőre nem érkezett a Főtávhoz - mondta a szóvivő.

A távhős fővárosi lakásokban a szabályok szerint április 15-ig lesznek melegek a radiátorok, de április 15-e és május 15-e között még kérhetnek a lakók fűtést. A Főtáv a fogyasztók 60 százalékával olyan megállapodást kötött korábban, amely szerint a szezon után a napi átlaghőmérséklettől függően kapcsolják majd ki vagy be a fűtést.

Balog Róbert beszélt arról is, hogy a budapesti távhős lakások mindössze 12 százalékában szabályozható egyelőre a fűtés. 88 százalékukban korszerűtlen a rendszer, sok helyen hozzá sem nyúltak még azóta, amióta átadták a lakást évtizedekkel ezelőtt. A Főtáv ezért indít a fogyasztóknak 2008-tól átfogó ökoprogramot. Ennek lényege, hogy az ügyfelek 150 ezer forintos korszerűsítési csomagot kapnának a januártól tervezett alapdíj-csökkentésből. Önrészt nem kell hozzátenniük a korszerűsítéshez, az energiafelhasználásból származó megtakarítás elvileg kitermelné a felújítás árát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását