2024. április 25. - Márk

Törvénnyel akadályoznák az orvosok külföldre vándorlását

Törvénnyel állítaná meg Románia orvosai külföldre vándorlását- jelentette hétfőn az AFP hírügynökség. A bukaresti törvényhozás azután döntött így, hogy a fölmérések szerint a fiatal doktorok csaknem fele más országban szeretne dolgozni.
2007. október 8. hétfő 19:41 - Hírextra
Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter azt mondta: a kabinet olyan törvényt dolgoz ki, amely csak bizonyos föltételek mellett engedné külföldre azokat, akik az orvosi egyetemek államilag finanszírozott helyein végeztek. A tervek szerint a medikusoknak kétszer annyi időt kellene Romániában orvosként dolgozniuk mint ameddig oktatásuk tartott. Csak ezután kaphatnának engedélyt arra, hogy más államban is elhelyezkedhessenek.

Romániában a 48 ezer orvos közül csak az idén 2500-an kértek úgynevezett egyetértési nyilatkozatot, amely a külföldi elhelyezkedéshez szükséges. Az egészségügyi tárca adatai szerint a kérvényezők közül eddig is legalább ezren más országban praktizáltak, és csupán helyzetüket akarják legalizálni, azért kérték az igazolást.

A doktorok azért hagyják el Romániát, mert más Uniós államhoz képest alacsony a fizetésük és rosszak a munkakörülményeik. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor azt mondta: 2004 óta 60 százalékkal emelkedett az egészségügyi dolgozók bére.

Keleti szomszédunknál egy orvosgyakornok 150 eurót, mintegy 37 500 forintot keres, egy szakorvos pedig havi 500 eurót, mintegy 125 ezer forintot vihet haza- legalábbis a hivatalos adatok szerint.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását