2024. május 22. - Júlia, Rita

A Fidesz szerint gyengült Gyurcsány

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc népszavazásról szóló bejelentése arról tanúskodik, hogy a miniszterelnök pozíciói meggyengültek, és valami nincs rendben a koalícióban. Navracsics Tibor erről hétfői budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
2007. október 8. hétfő 18:35 - Hírextra

Az ellenzéki politikus azt mondta: a bejelentés arról tanúskodik, hogy valami nincs rendben a koalíció háza táján. Gyurcsány Ferenc meggyengült, mára kimondottan gyenge miniszterelnökké vált, aki sem a saját frakciójában, sem a koalícióban nem tud rendet tartani.

Navracsics Tibor szerint a kormányfő nyilvánosan megzsarolta a koalíciós pártok képviselőit, amikor azt mondta, hogy amennyiben esetleg nem szavaznák meg az ő javaslatait, akkor népszavazás dönt majd a kérdésekről.

A miniszterelnök azt mondta a koalíciós partnereknek, hogy ne legyenek ötpárti tárgyalások, ne legyenek egyeztetések, ne törekedjenek párbeszédre, vagy elfogadják az ő elképzeléseit változtatás nélkül, vagy a népszavazás dönt - fogalmazott Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök által említett témákban két ötpárti egyeztetés is folyamatban van, a képviselők költségtérítéséről, illetve a párt- és kampányfinanszírozásról is, vagyis van kommunikáció a pártok között, és eredmények is vannak.

Úgy vélte: Gyurcsány Ferenc pozíciója olyannyira meggyengült, hogy már minden közszereplése egy-egy kommunikációs helyzet túléléséről szól, és a hétfői napirend előtti felszólalásából is az derült ki, hogy egy adott kommunikációs helyzetet akar megoldani közjogi javaslatokkal.

Navracsics Tibor ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök is élt közjogi javaslatokkal, és nem sokkal utána megbukott, mint miniszterelnök. Így kiderült, hogy az akkori bejelentések a már meggyengült pozíciójú kormányfő helyzetének erősödését kívánták szolgálni.

"Most azt látjuk, hogy Gyurcsány Ferenc kevésbé ambíciózus akcióval, népszavazási kezdeményezéssel állt elő, közjogi javaslat ez is, és a 100 lépés után, a 48 pont után, a tíz őszödi elv után, majd a hét pont után következett most egy darab népszavazási kezdeményezés. Fogynak a számok, fogynak az ötletek, fogy Gyurcsány Ferenc pozíciójának erőssége is" - fogalmazott Navracsics Tibor.

Megjegyezte: a kormány napirend előtti felszólalása a "hisztéria jeleit hordozta magán", Gyurcsány Ferenc meglehetősen indulatosan, szenvedélyesen beszélt. "Hisztizni otthon kell" - idézte ennek a kapcsán a miniszterelnököt a fideszes politikus.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője azt is mondta: utólagosan is igazolni látták Nyers Rezső értékelését, miszerint az MSZP slamasztikában van. Hozzátette: az MSZP-t Gyurcsány juttatta ide, a kormányban idestova öt éve tartó feladatvállalásaival.

A kormányfő hétfőn a parlamentben napirend előtt népszavazást kezdeményezését jelentette be a politikai élet megtisztítását célzó, a múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de ez az ellenzék miatt bizonytalan.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért".

A kormányfő kiemelte: tudja, elegendő támogatottság van a kormánypárti frakcióban ahhoz, hogy a képviselők kezdeményezzenek egy ilyen referendumot, és amennyiben ezt elindítják, az "utolérheti" a már napirenden lévő népszavazási kérdéseket. A miniszterelnök szerint, ha az Országgyűlésben mégis megállapodás születik a pártok között, a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban kezdeményezett népszavazást visszavonni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását