2024. április 27. - Zita

Munkácsy Egerben

Az egri Zsinagóga Galériában mutatják be október 26. és január 27. között Pákh Imre amerikai műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának darabjait - közölték a rendezők keddi, Egerben tartott sajtótájékoztatójukon.
2007. október 2. kedd 14:07 - Hírextra

A város önkormányzata 20 millió forintot fordított a 29 képből álló, felbecsülhetetlen értékű gyűjteménynek otthont adó kiállítóhely felújítására, valamint a biztonsági berendezések felszerelésére - mondta el Pataki Zsuzsa projektvezető.

A tárlaton a Pákh-gyűjtemény 27 darabja mellett két, Munkácsy Mihályról készült portrét is megtekinthetnek az érdeklődők. Az egyik Rippl-Rónai József, a másik Hans Temple alkotása - tette hozzá.

A kiállítás szervezője elmondta, hogy a festmények a galéria emeleti részén kapnak helyet, míg a földszinten a Munkácsy Mihály életét és munkásságát tárgyi emlékek, fotók és dokumentumok segítségével bemutató tárlat kap helyet. A többi között, látható lesz a mester palettája, és berendeznek egy korhű műterem-szalon belsőt is.

Pataki Zsuzsa hangsúlyozta, hogy a galériában méltó környezetet teremtettek a képek fogadására. Beszámolt arról, hogy például ruhatárat, jegypénztárat, ajándékboltot alakítottak ki, és speciális reflektorrendszer szolgálja majd a képek optimális megvilágítását.

A festmények biztonságát infrasorompó, riasztó- és kamerahálózat szavatolja, a nap 24 órájában fegyveres biztonsági őrök felügyelnek az értékekre - részletezte az intézkedéseket Pataki Zsuzsa.

Arról is szólt, hogy a tárlat ideje alatt több egri vendéglő és cukrászda Munkácsy fantázianevű ételeket és süteményeket kínál. Akik ilyet választanak, a számla alapján ajándékra számíthatnak a kiállításon - tette hozzá a projektvezető.

A gyűjtemény már több magyarországi városban, valamint Csíkszeredában is bemutatták.
Pákh Imre New York-i üzletember korábban arról számolt be egy tájékoztatón, hogy a magyarországi tárlatok után 2009-ben Bécsben, a Magyar Nemzeti Galériával és egy bécsi múzeummal közösen nyílik nagyszabású kiállítás, majd Párizsba "utaznak" a képek, végül New Yorkban fejeződik be a körút.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását