2024. május 7. - Gizella

Luxemburgi muzsikusok Budapesten

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben vendégszerepel október közepén a Luxemburgi Filharmonikusok 98 tagú zenekara. A koncertet a zeneigazgató, Emmanuel Krivine vezényli, szólistaként a világhírű francia zongorista, Jean-Yves Thibaudet lép színpadra -
2007. október 1. hétfő 08:46 - Hírextra

Az Orchestre Philharmonique de Luxembourg október 16-án Schumann Nyitány, scherzo és finálé című alkotását és Sibelius VI. szimfóniáját szólaltatja meg. Liszt A-dúr zongoraversenyét Jean-Yves Thibaudet játssza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - áll a közleményben.

A luxemburgi rádió zenekaraként alapított szimfonikusok 1996-ban léptek elő nemzeti együttessé. Nemzetközi kapcsolataik is erősek: a 98 tagú együttesben 21 különféle nemzetiségű muzsikus játszik. Zeneigazgatójuk, Emmanuel Krivine 1947-ben született Grenoble-ban, édesapja orosz, édesanyja lengyel. Zenei karrierjét hegedűsként kezdte. Tizenhat évesen kitüntetéssel diplomázott a párizsi Conservatoire-ban, majd Henryk Szeryngnél és Yehudi Menuhinnál képezte tovább magát.

 Meghatározó élménye volt salzburgi találkozása Karl Böhmmel, a neves osztrák dirigenssel 1965ben: akkor határozta el, hogy karmester lesz.

Olyan neves együtteseknél vendégszerepelt, mint a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Szimfonikusok, az Amszterdami Concertgebouw Zenekar, a tokiói NHK Szimfonikus Zenekar, dirigált Bostonban, Clevelandben, Philadelphiában és Los Angelesben is. A Luxemburgi Filharmonikus Zenekarnak első vendégkarmestere volt, mielőtt 2006-ban az együttes zeneigazgatójává nevezték ki.
A szólista, a lyoni Jean-Yves Thibaudet ötéves korában kezdett zongorát tanulni, kilencéves volt, amikor első önálló hangversenyét adta, s tizenöt évesen kitüntetéssel végezte el a párizsi Conservatoire-t.

Kiemelkedő versenygyőzelmeit követően a világ vezető szimfonikus zenekaraival és karmestereivel koncertezett, például Vladimir Ashkenazyval, Riccardo Chaillyval, Charles Dutoit-val, Valerij Gergievvel és James Levine-nal. 2001-ben a Francia Köztársaság rangos kitüntetéssel, a Művészeti Érdemrend lovagi fokozatával ismerte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását