2024. május 10. - Ármin, Pálma

Cári gyerekek maradványai?

Valószínűleg II. Miklós cár két gyermekéhez tartoznak azok a földi maradványok, amelyeket Jekatyerinburgban idén nyáron találtak meg - közölte Vlagyimir Gromov, a szverdlovszki törvényszéki orvostani intézet helyettes vezetője pénteken Jekatyerinburgban t
2007. szeptember 28. péntek 17:23 - Hírextra

A szakértő kijelentette: az eddigi - anatómiai-morfológiai, külalaki, a kor és a nem meghatározására - irányuló vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a cár két gyermekének - Mária nagyhercegnőnek és Sándor trónörökösnek - eddig fel nem lelt földi maradványairól van szó, de a bizonyossághoz feltétlenül további vizsgálatokra van szükség.

A szverdlovszki intézet vezetője, Nyikolaj Nyevolin elmondta: októberben alakul majd meg az az orosz és külföldi szakértőkből álló bizottság, amely a genetikai vizsgálatokat végzi el.

II. Miklós cár 1917. március 2-án (az orosz ortodox naptár szerint 15-én) lemondott trónjáról fivére javára. A lemondott cárt március 8-án az Ideiglenes Kormány utasítására letartóztatták és Carszkoje Szelóba, majd a bolsevik hatalomátvétel után, 1918. áprilisának végén az urali Jekatyerinburgba szállították.

1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka az Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra - Anasztáziára, Tatjánára és Olgára -, azok nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára. A 9 elégetett és savval leöntött holttest maradványait 1991-ben találták meg. A cári család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburghi herceg DNS-mintáinak segítségével - azonosították. A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén.

Mária nagyhercegnő és Sándor trónörökös maradványait idén nyáron találták meg, amikor a kivégzés irányítójának többek által hamisnak tartott naplója alapján keresték azokat.

Közben a magát a Romanov-ház fejének nevező Mária nagyhercegnő pert indított a cár és családja rehabilitálása érdekében, de a keresetet éppen a napokban újra elutasította az ügyészség azzal, hogy az uralkodó család köztörvényes bűncselekmény áldozata lett. A nagyhercegnő pénteken közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy az ügyészség döntését törvénybe ütközőnek tekinti.

Érhetetlennek mondta, hogy miért nem kezelik a hivatalosan a szovjet hatalom foglyainak minősített család sorsát represszióként, és jelezte, hogy folytatni kívánja a pert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását