2024. május 19. - Ivó, Milán

Szili nem akar kiváltságokat

Megállapodott az öt parlamenti frakció abban, hogy változtatnak a képviselők költségtérítési szabályain, alapelvként azt tartva szem előtt, hogy ne legyenek kiváltságaik. Ezt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelentetett be az ötpárti egyeztetés után
2007. szeptember 25. kedd 20:12 - Hírextra

Az öt parlamenti frakció annak kapcsán egyeztetett a kérdésről, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kérte a képviselőcsoportok vezetőitől és a házelnöktől, hogy a társadalmat élénken foglalkoztató és az emberek többségét joggal irritáló két kérdésben, a képviselői költségtérítés és a képviselők munkavégzésének szabályai tekintetében szigorítsák a szabályokat.
Hangsúlyozta: van készség a változtatásra.

A házelnök tájékoztatása szerint a költségtérítésen kívül változtatnának az összeférhetetlenségi szabályokon, a hiányzások igazolásán és szankcionálásán, és szeretnék, ha a parlamenti bizottságokban a minisztériumok mindig magas szinten képviseltetnék magukat.

Szili Katalin hozzátette: a frakciók felhatalmazták arra, hogy az Országgyűlés Hivatala készítse elő a konkrét javaslatokat, a részletekről pedig tovább egyeztetnek.

Olyan változtatásra van szükség, amely megfelel a társadalom értékítéletének, illetve a képviselői munka presztízsének, és minden frakció támogatását bírja - közölte. Hozzátette: megvizsgálják azt is, hogy a visegrádi négyek országaiban milyen erre vonatkozó szabályok vannak érvényben.

Más témáról szólva kitért arra: ötpárti egyetértés volt abban, hogy október 10-ig benyújtják a parlamentnek a jövő nemzedéke ombusmanról szóló javaslatot, amely nem sorolja a biztos feladatai közé a gyermekjogok képviseletét. Szintén támogatják a frakciók a fenntartható fejlődés stratégia megalkotását, és Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács létrehozását, valamint a kormány és az Országgyűlés közötti együttműködési törvény módosítását a 2011-es EU-elnökségre való felkészülés jegyében - mondta a házelnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

legjobb
2007. szeptember 26. 08:50
Ha nem akar kiváltságokat akkor egyértelműen meg kell szüntetni a politikai mentelmi jogot. Sajnos mint kiderült a magyar politikusok nem érdemelnek ilyesmit. Túl sok már köztük a bünöző aki a mentelmi joga miatt nem hakjlandó börtönbe vonulni. Amit a Szili Katalin képvisel az maga a csőd, szép szavakkal kozmetikázva.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását