2024. április 28. - Valéria

Szavazz rám és ne légy kövér!

Az elhízás elleni harc fontos szerepet kap a jövő évi amerikai elnökválasztás jelöltjeinek programjában, miközben a jelenség egyre csak erősödik az Egyesült Államokban és gyógykezelése csillagászati összegekre rúg.
2007. szeptember 24. hétfő 10:05 - Hírextra

"Ha elnök leszek, minden nap harcolni fogok a kövérség ellen" - jelentette ki Bill Richardson, a demokrata párti elnökjelöltségre pályázók egyike a napokban egy washingtoni konferencián, amely éppen az volt a témája, hogy a Fehér Ház következő ura mit tesz majd e népbetegség ellen.

Az amerikai felnőttek 66 százaléka elhízott, sőt, egy részük kórosan kövér, amely nemcsak nagy terheket ró az egyénekre és a társadalomra az orvosi költségek miatt, hanem további betegségeket generál a cukorbajtól a keringési problémákig. Peter Orszag, az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának igazgatója szerint egy túlsúlyos egyén évente 1000 dollárral kerül többe a közegészségügynek, mint egy normális súlyú ember.

"A túlsúlyosság elleni harc lesz a következő amerikai elnök nagy egészségügyi kihívása" - szögezte le Morgan Downey, az elhízás ellen küzdő non-profit szervezet alelnöke.

"A jelöltek, demokraták és republikánusok egyaránt nagyon komolyan veszik a problémát" - állítja Laurie Rubiner, Hillary Clinton képviselője. "Szó sem lehet semmittevésről" - tette hozzá John McCain republikánus pályázó tanácsadója, Douglas Holtz-Eakin. Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester kampányfőnöke, Don Moran szerint viszont elég világosan elkülönül a két tábor hozzáállása. A szintén republikánus Mitt Romney csapata figyelmeztet: "Nem vagyunk Washington parancsvégrehajtói". A demokraták ugyanis átfogó nemzeti közegészségügyi programot várnának az új elnöktől egy olyan országban, ahol 47 millió állampolgárnak nincs egészség-biztosítása. Barack Obama szárnysegédje, Dora Hughes egyenesen azt állítja, hogy az amerikaiak túlsúlyossága az Államok egészségügyi rendszerének "tünete és következménye."

John Edwards, a legbaloldalibb demokrata párti jelölt az egészségbiztosító társaságokat regulázná meg, mert szerinte "tűrhetetlen, hogy ezek diktálják az ország egészség-politikáját."
Megszabadítani az iskolai menzákat a "rossz táplálkozástól", kalória-táblázatot mellékelni az éttermek étlapjaihoz, kifizettetni az egészségbiztosítókkal az olyan megelőző vizsgálatokat, mint egy egyszerű koleszterinszint-elemzés, törvényt hozni a kövérekkel szembeni diszkrimináció ellen: ezek a demokrata párti megoldások borzolják a republikánusok idegeit. Romney tanácsadója legfeljebb azt tudná elképzelni, hogy a szabályozásokat az egyes államok szintjén hajtsák végre, de semmiképpen sem szövetségi alapon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását