2024. május 2. - Zsigmond

Koporsót kötöttek a reklámtáblára

Önkényes "médiafelület-foglalással" hívta fel a figyelmet a Szudánban zajló háborús konfliktusra az Amnesty International (AI) magyarországi csoportja vasárnap Budapesten.
2007. szeptember 16. vasárnap 19:27 - Hírextra

Az aktivisták az Ötvenhatosok terén lévő ARC óriásplakát-kiállítás egyik reklámtáblájára Darfúr feliratú koporsót kötöttek, így csatlakozva a nemzetközi tiltakozáshoz.

Az AI Magyarország néhány aktivistája alig két perc alatt hajtotta végre az akciót, amelyről a plakátkiállítás szervezői nem tudtak.

Magyar Dávid kampánykoordinátor az MTI-nek elmondta: vasárnap a világ 22 országában zajlik demonstráció vagy más jellegű figyelemfelhívás a Szudánban zajló konfliktusra, amely eddig több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt és mintegy két és fél millió ember kényszerült menekülttáborba. A nemzetközi tiltakozás addig tart, amíg nem lesz béke az afrikai országban - tette hozzá.

Az emberi jogi szervezet aktivistái az áldozatok számát is az óriástábla tetejére kötött koporsóra írták. Fehér lapokra - a vért jelképező vörös festékkel - egyenként írták fel Darfúr nevét és ragasztották szórólapjaikkal együtt a kiállításon üresen hagyott táblára, amelyet a szervezők azért helyeztek el, hogy arra bárki üzeneteket írhasson.

Az AI Magyarország már több alkalommal tüntetett a szudáni békéért a fővárosban. Egy évvel ezelőtt egy, a halottakat jelképező koporsóval járták végig az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak budapesti nagykövetségeit, azt szorgalmazva, hogy minden, az emberi jogokért elkötelezett kormány vesse latba befolyását a szudáni kormánnyal szemben, hogy engedélyezze az országban az ENSZ békefenntartó misszióját.

Fodor Márk, az AI Magyarország igazgatója az MTI-nek úgy fogalmazott: mivel Magyarországnak nincs szudáni nagykövete, csak diplomáciai kapcsolata, az Európai Unión illetve Kínán és Oroszországon keresztül kell szorgalmaznia és sürgetnie a béke megteremtését az afrikai országban, mert a harcok már a szomszédos államokra is átterjedtek, a segélyszervezetek pedig kivonultak Szudánból, miután több munkatársukat is lemészárolták.

Darfúrban 2003 óta harcolnak felkelőcsoportok a kormányhoz hű lovas milíciákkal. Az ENSZ adatai szerint a fegyveres konfliktusban mostanáig csaknem 200 ezer ember vesztette életét, többségük vétlen áldozat. A harcok és az éhínség elől menekülve 2,5 millióan váltak földönfutóvá. A kartúmi kormány vitatja ezeket az adatokat és mintegy 9000 halottról beszél.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - Oroszország, Kína és Katar tartózkodása mellett - tavaly augusztus 31-én döntötte el, hogy a rosszul felszerelt hétezer fős Afrikai Unió békefenntartó erejét, amelynek megbízatása már lejárt, 20 ezer kéksisakossal váltja fel, de a szudáni kormány tiltakozott az ENSZ erőinek bevetése ellen.

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő a darfúri tűzszünet betartására tett ígéretet XVI. Benedek pápának, amikor a katolikus egyházfő pénteken fogadta Rómában az afrikai ország vezetőjét. A pápa üdvözölte, hogy a szudáni kormány és a darfúri felkelőcsoportok képviselői október 27-én Líbiában újabb béketárgyalásokat tartanak az ellenségeskedés lezárása érdekében.

Szudán szeptember elején közös nyilatkozatot írt alá az Egyesült Államokkal, amelyben Kartúm beleegyezett, hogy megállítja az erőszakot Darfúrban, előkészíti a béketárgyalásokat, és segít a békefenntartóknak állásaik elfoglalásában.

Gordon Brown brit kormányfő vasárnap a BBC-nek adott interjújában az afrikai békefenntartók légi szállítására, valamint lehetséges utánpótlás-szállításra tett ígéretet, annak ellenére, hogy a szigetország, Szudán egykori gyarmatosítója, nem vesz részt az ENSZ és az Afrikai Unió által felállított 26 ezer fős kontingensben.





Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását