2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bush meglógott a Fehér házból

Előfordul, hogy az amerikai elnöknek alattomban kell kiosonni a Fehér Házból; így történt vasárnap este is, amikor George Bush a lehető legnagyobb titokban elindult iraki útjára.
2007. szeptember 4. kedd 08:20 - Hírextra
Hétfő délelőtt az amerikai sajtó még arról cikkezett, hogy milyen kérdések lesznek napirenden az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés kedden kezdődő csúcstalálkozóján az ausztráliai Sydneyben, ahová Bush az előzetes tájékoztatás szerint hétfő reggel indul el. Bush azonban kora délután meglepetésszerűen Irakban termett, hogy nemzetbiztonsági kabinetjének tagjaival, az amerikai haderő, továbbá az arab ország vezetőivel tárgyaljon, mielőtt dönt az iraki stratégia jövőjéről.

Bush tehát vasárnap este észrevétlenül kisurrant a Fehér Ház egy oldalsó ajtaján és gyorsan beült az ott várakozó autóba. A távozó elnököt ezúttal nem kísérte a szokásos konvoj kommunikációs kocsikkal, stábjának tagjaival és sajtósokkal az Andrews légibázis felé, nem fedezte a levegőből helikopter, egyetlen biztonsági kocsi követte, minden feltűnést kerülve.

Washington 5-6 hétig készítette elő az utat, hogy Bush Irakba utazhasson, mielőtt beszámol a kongresszusban az arab országban elért eredményekről. A teljes hírzárlat ellenére egyesek tudni vélték, hogy az elnök esetleg Irakba látogat. Gyanús volt ugyanis, hogy Bush túl korán hagyja el a fővárost. Aztán a first lady, Laura Bush érdekes módon egy korábban nem említett idegbecsípődésre hivatkozva mondta le az utat.

A Fehér Ház szombaton érintkezésbe lépett azzal a tíz újságíróval, aki elkísérhette az elnököt Irakba. Mindegyikükkel személyesen egyeztetett a leendő sajtófőnök, Dana Perino és a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Gordon Johndroe. Az újságírók csak egy szerkesztőjükkel és esetleg házastársukkal közölhették utazásuk célját. A tisztviselők figyelmezettek: ha bármi kiszivárog, Bush útját azonnal lemondják. Nem szivárgott ki semmi.

A kicsiny sajtós csapat - tudósítók, fotósok és egy tévés stáb - vasárnap este az elnöki repülőgép állomáshelyén, az Andrews támaszponton gyülekezett. A szokásostól eltérő kapun jutottak be a bázisra. El kellett kerülni, hogy a tíz sajtóst kiszúrják az ausztráliai csúcsra igyekvő újságírók, akik szintén aznap este indultak el egy különgépen az Andrewsról, hogy még Bush előtt Sydneybe érkezzenek. Ha meglátták volna a kis csapatot, azonnal megneszelték volna a dolgot, és az út nem maradhatott volna titokban.

Az Ausztrália felé tartó népes sajtókíséret tagjai csak Hawaii szigetén, az üzemanyag-feltöltés miatt beiktatott megálló idején tudták meg a Fehér Ház helyettes sajtófőnökétől, Scott Stanzeltől, hogy Bush Irakba érkezett. Az Air Force One iraki idő szerint 15.42-kor landolt a nyugati al-Anbár tartományban. Az őt kísérő tízfős sajtócsapat tagjai csak a földet érés után hívhatták fel szerkesztőségüket, hogy beszámoljanak a hírről. Az eseményről azonban Amerika nem maradt le, a CNN élőben közvetítette Bush 11 órás villámlátogatásának főbb állomásait, megérkezését és találkozóit védelmi kabinetjének tagjaival, amerikai katonákkal és iraki vezetőkkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását