2024. május 10. - Ármin, Pálma

A bringások szíve 40 százalékkal nagyobb

Tour de France-on, a franciaországi kerékpáros körversenyen részt vevő kerékpárosok szívének vizsgálatánál kiderült, hogy az 20-40 százalékkal nagyobb az átlagemberéhez képest - számoltak be a jelenségről a Kardiológusok Európai Társaságának konferenciáj
2007. szeptember 4. kedd 09:26 - Hírextra
Régóta ismert jelenség, hogy az állóképességi sportok művelőinek megnagyobbodik a szíve, hogy több vért tudjon pumpálni, de pontos adatok nem álltak rendelkezésre.

Azt sem vizsgálták eddig, hogy mi történik a szívvel, ha egy atléta abbahagyja a sportot. Ennek jártak utána a rennes-i Központi Kórházegyetem kutatói. A tudósok hét hivatásos biciklistát vizsgáltak meg pályafutásuk utolsó évében, majd visszavonulásuk után három évig. Ezalatt a szívük átlagosan csaknem a korábbi háromnegyedére csökkent, de fizikai kondíciójuk kitűnő maradt.

Egy versenyző azonnal felismerhető arról, hogy a szíve jóval nagyobb a megszokottnál - mutattak rá a szakemberek.

A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy egy keményen edző atléta - különösen egy Tour de France-biciklista - számára jóval veszélyesebb a doppingolás, mint egy átlagos edzettségű ember esetében. Az elmúlt években a Tour versenyzői közül többről is kiderült, hogy doppingszereket fogyasztott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását