2024. május 18. - Erik, Alexandra

Négy napig lehet még jelentkezni az őszi érettségikre

Már csak négy napig, azaz szeptember 5-ig lehet jelentkezni az idei őszi érettségikre, az október-novemberi vizsgaidőszakban csak a kijelölt középiskolákban és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain szerveznek vizsgákat - közölte az oktatási tárca
2007. szeptember 1. szombat 10:35 - Hírextra

Az írásbeli vizsgák idén október 19-én kezdődnek és november 7-én fejeződnek be. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 15. és 19. között, a középszintű szóbeli vizsgákat november 22. és 30. között tartják.

A nappali tagozatra járó (tanulói jogviszonyban lévő) diákok számára az érettségi vizsga összes fajtája első alkalommal ingyenes közép- és emelt szinten egyaránt. A tanulói jogviszony megszűnését követően letett érettségi – a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótló vizsga és az első javítóvizsga kivételével – díjköteles. A középszintű vizsgák díját a vizsgát szervező intézmény határozza meg, és oda is kell befizetni azt.

Az emelt szintű vizsgák díját az Oktatási Hivatal határozza meg, és ide is kell befizetni azokat. Ez esetben a vizsgadíj befizetése történhet az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain beszerezhető utalványon vagy banki átutalással.

A több vizsgarészből álló érettségik (az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgák kivételével) 12 ezer forintba kerülnek vizsgánként, míg az egy vizsgarészből állókért nyolcezer forintot kell fizetni.

Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgák 20 ezer forintba kerülnek - olvasható az MTI kérésére összeállított tájékoztatóban.
Az összes vizsgafajtából lehet majd vizsgázni, így a jelentkezési lapon – a feltételek figyelembe vételével – bármelyik (rendes, előrehozott, javító, pótló, szintemelő, kiegészítő, ismétlő) vizsga megjelölhető.

Érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt abból a tárgyból tehető, amelynek a helyi tantervben meghatározott követelményeit a jelentkező teljesítette, a tudását osztályzattal értékelték és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja. Az érettségi bizonyítvány megszerzését s a tanulói jogviszony megszűnését követően bármely vizsgatárgyból tehető érettségi vizsga.

Az október-novemberi érettségi vizsgákra jelentkezni a kijelölt középiskolákban, és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain lehet. A kijelölt középiskolák listája és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságainak elérhetőségei megtalálhatók a www.oktatasihivatal.gov.hu (www.okev.hu) honlapon.

A jelentkezési lapokat a tanulói jogviszony fennállása esetén az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt a kijelölt középiskolákhoz, az érettségi bizonyítvány megszerzését követően a kijelölt középiskolákhoz vagy az Oktatási Hivatalhoz, a tanulói jogviszony megszűnését követően bármelyik, az adott vizsgatárgyból vizsgát szervező intézményhez kell, illetve lehet benyújtani.

A vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák valamelyikével tanulói jogviszonyban levő jelentkező a jelentkezési lapját csak a saját középiskolájában adhatja le. A kijelölt középiskolákba a jelentkezést személyesen, vagy meghatalmazott útján lehet benyújtani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását