2024. május 5. - Györgyi

Ismerethiánnyal küszködnek az oktatók

A pedagógusok sokszor azért nem vállalják a sajátos nevelési igényű gyermekek, ezen belül az autisták integrált oktatását, mert nem rendelkeznek kellő ismeretekkel - mondta Gombosné Németh Adrienn gyógypedagógus-pszichopedagógus, a Szív és Kéz Alapítvány
2007. augusztus 31. péntek 09:04 - Hírextra
Az autizmus előfordulása 0,66 százalék, 150 gyermekből egy autista - sorolta a hónap végéhez közeledve az adatokat. Nő a diagnosztizált esetek száma, ami azzal függ össze, hogy bővülnek, finomodnak az autizmussal kapcsolatos ismeretek, így a súlyos, halmozottan sérült gyermekek mellett az enyhe eseteket is felismerik - hívta fel a figyelmet.

"A legtöbb gyermeknél 4-5 éves korban ismerik fel az autizmust, de a korszerű módszerek lehetővé teszik a 18 és 24 hónapos kor közötti diagnosztizálást" - összegezte Gombosné Németh Adrienn.

Mint elmondta, a Szív és Kéz Alapítványt 2005-ben hozták létre, egy évvel később pedig megalakították a kaposvári Autista Központot, amelynek elsődleges célja, hogy lehetővé tegye a gyermekek óvodai, majd később iskolai integrációját.

Gombosné Németh Adrienn a közelmúltban 173 gyógypedagógust, tanítót, tanárt és óvodapedagógust keresett meg, hogy kérdőíves felmérés segítségével vizsgálja, hogy országosan milyen az együttműködés a speciális pedagógia és a többségi oktatás között. Vizsgálatának eredményeiről szólva elmondta: a pedagógusok sokszor azért nem vállalják a gyermekek fejlesztését, mert nincsenek erre felkészülve.

"Az természetes, hogy a gyógypedagógusok a legfelkészültebbek, viszont megdöbbentő volt, hogy a tanítók, tanárok egy része és az óvodapedagógusok fele nem tanult erről a témáról, bár később más forrásokból bizonyos információkhoz jutott" - összegezte az eredményeket.

Mint elmondta, a vizsgálat azt is jól tükrözte, hogy a fiatalok és az ötven év feletti pedagógusok vállalják leginkább ezeket a gyerekeket. A fiatalok már tanultak valamit az autizmusról, az ötven év felettiek pedig rendelkeznek ezen a téren valamiféle tapasztalattal - magyarázta.

"A pedagógusképzésben biztosítani kell a megfelelő ismereteket. Speciális képzést kell bevezetni az egészségügyi, szociális és humánpolitikai szakemberek oktatásában is" - javasolta a szakember, aki szerint szükség lenne komplex ellátást nyújtó, az integrációt segítő intézményhálózat működtetésére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását