2024. április 29. - Péter

Követendő példa: napenergiával fűtött panelház

Átadták az ország első, panelházra szerelt napkollektor-rendszerét Miskolcon. Az ötvenöt lakásból álló házban a jövőben akár 60 százalékkal is csökkenthet a vízmelegítés díja. A lakók várhatóan 4-5 év múlva fizetnek majd ténylegesen kevesebbet, addig ugya
2007. augusztus 29. szerda 18:46 - Hírextra
A panelház pincéjében szerelték fel azt a számítógéppel vezérelt központot, amelyen minden adat nyomon követhető. Amikor süt a nap, az alternatív energiát használhatja a ház, télen-nyáron egyaránt. A tetőre 20 kollektorból álló rendszert telepítettek, ami a szereléssel és a vízvezetékek cseréjével együtt 26 millió forintba került, mondta a Független Hírügynökségnek Urbancsok Attila, a kivitelező Öko-Planet Kft. műszaki vezetője.

A 10 emeletes házat a Panelprogram keretében egy éve újították fel. Kicserélték az ablakokat, a szigetelést, és korszerűsítették a fűtésrendszert. Az eredmény máris kimutatható. Temesvári István, közös képviselő elmondta, míg a felújítás előtt 1706 GJ volt a hőfelhasználás évente, addig a korszerű rendszernek köszönhetően ez több mint a felére, 806 GJ-ra csökkent.

A lakásokban - bár melegebb van -, egyelőre nem fizetnek kevesebbet a tulajdonosok, mert a felújítás rájuk eső részét még évekig törleszteniük kell. Ez egy másfél szobás lakás esetében 3600 forinttal több közös költséget jelent.

A lakóknak a napkollektorért nem kellett fizetniük, a közösség ugyanis a megtakarított energia árából fizeti a kivitelező által megelőlegezett beruházás összegét. A rendszer 10 év után kerül a társasház tulajdonába. A lakóközösség további napkollektorokat szeretne telepíteni, így csökkenhetne a fűtésszámla is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását