2024. április 26. - Ervin

Kevés a nő a pártlistákon, női kvótát javasol az EU

Elmarasztalta Magyarországot az ENSZ illetékes bizottsága, amely a nők elleni diszkrimináció valamennyi formájának leküzdését szolgáló egyezmény betartását ellenőrzi, és egyúttal javasolta a női kvóta bevezetését a pártlistákon - közölte Sándor Klára szab
2007. augusztus 28. kedd 14:40 - Hírextra
Sándor Klára idézte az ENSZ CEDAW Bizottsága augusztus 10-én kiadott állásfoglalását, miszerint Magyarországon a nők továbbra is alulreprezentáltak a közéletben, a politikai életben és a döntéshozó testületekben, beleértve a parlamentet, a minisztériumi vezetést és az önkormányzatokat, valamint a diplomáciai testületet.

Hangsúlyozta: a bizottság értékelése a 2006-os országjelentés alapján született. A testület elmarasztaló véleménye már rendszeres, a négy évvel ezelőtti országjelentés után felszólította Magyarországot, hogy növelje a nők számát a közéletben, a politikai döntéshozó testületekben - fűzte hozzá.

Mint elhangzott, a bizottság most azt javasolja, hogy Magyarország haladéktalanul fogadja el és vezesse be azt az indítványt, amely 50 százalékos férfi-női kvótát javasol az önkormányzati és nemzeti listás választásokon. Az SZDSZ május 15-én nyújtotta be az erről szóló javaslatát a parlamentnek.

Ősszel az Országgyűlés elé kerül a javaslat, és a liberálisok azt kérik a képviselőktől, hogy vegyék komolyan az ENSZ állásfoglalását - mondta Sándor Klára.

Magyar Bálint közölte: Magyarországon a diplomások több, mint fele nő, ugyanakkor a hatalmi pozícióknak csak 10 százalékában vannak jelen. Példaként említette, hogy a nők parlamenti arányát tekintve az uniós tagállamok között a 26., a világranglistán pedig a 128. helyen állunk.

"Ez egy szimbolikus történet, arról szól, vajon a magyar társadalom el tudja-e fogadni, hogy a nők valódi szerepének megfelelően lehessenek képviselve az Országgyűlésben is" - fogalmazott a politikus. Kitért arra, hogy ez egy olyan téma, amely még nincsen felosztva politikai hitek szerint, az egyes pártok még nem foglaltak állást hivatalosan arról, támogatják-e a női kvótát vagy sem.

Sándor Klára az MTI kérdésére elmondta: 50 százalékos javaslatukkal is csak a magyar parlament egyharmada lehetne nő, mert az egyéni körzetekben várhatóan továbbra is inkább férfiakat indítanának a pártok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását