2024. május 2. - Zsigmond

Dávid nemzetközi sajtóértekezletet szervez a Magyar Gárda ügyben

Nemzetközi sajtóértekezlet összehívását kezdeményezi az MDF a Magyar Gárdáról, ezen az öt parlamenti párt fejtené ki véleményét a szombaton alakult egyesületről - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke kedden az MTI-nek.
2007. augusztus 28. kedd 11:02 - Hírextra
Az MDF tervei szerint a nemzetközi sajtótájékoztatót pénteken délelőtt tartanák az Országházban. Az eseményre meghívnák a magyar és a nemzetközi média képviselőit, valamint a Magyarországra akkreditált nagyköveteket is.

"Riasztó az a nemzetközi sajtóvisszhang, ami övezi a Magyar Gárdát. Szinte minden jelentősebb európai napilap foglalkozott a kérdéssel, és majdnem minden megnyilatkozás elítélő ezzel kapcsolatban. Egy országnak nem áll érdekében, hogy ilyen kép alakuljon ki róla" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Kifejtette: ha az öt parlamenti párt kifejezi, hogy távol áll a Magyar Gárdától, akár egy közös nyilatkozatot is elfogadhatnak erről, és az eljelentéktelenítheti az egyesületet.

Az MTI azon kérdésére, hogy a pártelnök szerint a magyar politika és a társadalom a helyén kezelte-e a Magyar Gárda megalakulásának tényét, Dávid Ibolya azt mondta: az emberek többségének "normális" volt a reagálása.

Az MDF elnöke hozzátette: "vannak gondjai" azzal, hogyan kezelte a kérdést a Fidesz. Pokorni Zoltán hétfői nyilatkozata volt az első egyértelmű állásfoglalása a nagyobbik ellenzéki pártnak a Magyar Gárdáról - fűzte hozzá.

Dávid Ibolya szerint kérdés, meddig tűri meg sorai között a Fidesz Bencsik Andrást és Wittner Máriát, akik mindketten részt vettek a gárdisták felavatásán.

A Magyar Gárda szombaton tartotta alakuló gyűlését a budai Várban, ahol 56 "gárdistát" avattak fel. Az egyesület megalakulása ellen több magyar és nemzetközi civil szervezet is tiltakozott, és a parlamenti pártok, valamint a miniszterelnök is felemelte szavát a kérdésben.

Sólyom László köztársasági elnök - Kumin Ferenc főosztályvezető útján - azt közölte: egyaránt elítéli a félelemkeltésre alkalmas demonstratív rendezvényeket, valamint a félelemmel való manipuláció eszközét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását