2024. május 9. - Gergely

Antifasiszta piknik a gárda ellen

Heves reakciókat váltott ki antifasiszta és emberjogi szervezetek tagjaiból a Jobbik elnöke által néhány hete bejelentett Magyar Gárda (MG) szombati avatásának a terve. Eddig kilenc szervezet jelezte ellentüntetési szándékát a BRFK felé. A leendő gárdistá
2007. augusztus 23. csütörtök 17:31 - Bencsik Gyula
Délután kettőre, az I. kerületi Dózsa György térre a Nagy Imre Társaság, a Bibó István Közéleti Társaság, a Magyar Antifasiszta Liga, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége hirdetett demonstrációt.

Ez utóbbi elnöke, Hanti Vilmos fontosnak tartja, hogy már a MG létrejöttekor jelezzék a veszélyt az általuk félkatonainak minősített alakulat ellen, melynek szimbólumai, nyíltan cigányellenes és homofób programja vállalhatatlan egy európai jogállamban. Hanti rámutatott, hogy a történelem már bebizonyította: az ilyen csoportok demokratikus keretek között alakulnak, ezzel elaltatják a közvéleményt, később aztán fellépnek a polgári lakossággal szemben is.

Az antifasiszták tartanak ugyan szélsőjobboldali provokációtól, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy békés és méltóságteljes formában elmondják véleményüket.

A másik rendezvényre délután háromkor kerül sor a Margit híd pesti hídfőjénél, pontosabban a képviselői irodaház előtt. Itt a Humanista Mozgalom, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a PATENT Egyesület, a REGINA  Alapítvány és a Háttér Társaság a Melegekért tüntet.

A HTM ügyvivője, Balázs Attila úgy véli, a Jobbik hívei és aktivistái már a júliusi melegfesztiválon megmutatták az igazi arcukat, vagyis hogy semmibe veszik mások emberi jogait. Szerinte egy demokráciában nincs szükség félkatonai szervezetre, és bár a vélemény-nyilvánítás joga mindenkit megillet, civil szervezetek egymással szembeni erőszakos fellépésének nincs helye a közéletben.

Az ügyvivő nem tart atrocitásoktól, rántottasütéssel és sörözéssel kívánnak demonstrálni a felerősödő erőszakkal szemben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a Magyar Gárda alapítója pontosítással kezdi. Eszerint nem pártja állítja fel a gárdát, hanem a Magyar Gárda Egyesület (MGE) néven bejegyzett civil szerveződés, mely „a tenni akaró magyar emberek foglalkoztatására” jön létre. Mindezt hadisírok gondozásában, templomok karbantartásában, katasztrófa-védelemben látják megvalósítandónak.

Igaz, a honvédelmi alapismeretek elsajátíttatását is zászlajukra tűzik, de lőgyakorlatokon nem testületileg vesznek részt, hanem egyénileg szólítják fel tagjaikat a pontos célzás begyakorlására; ehhez minden magyar állampolgárnak joga van. Más kérdés, hogy az elnök elképzelhetőnek tart olyan megállapodást, melynek keretében egyesületük megállapodik a lőtérrel, amely kedvezményt ad a gárdaigazolvány felmutatóinak a lőgyakorlatozáshoz.

Vona Gábor elmondta, hogy annak ellenére nem kértek különös biztosítást a rendőrségtől a szombati rendezvényre, hogy információik szerint az ellendemonstrálók az avatás megzavarására készülnek. A társadalom jelentős részének rosszallása ellenére, de békésen akarják útjára indítani a Magyar Gárdát.

Virágozzék minden virág?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását