2024. május 3. - Tímea, Irma

Gorillavédelem fegyveresekkel

Ideiglenes, 50 vadőrből álló, gorillavédelmi egységet hoztak létre azon problémás, afrikai parkban, ahol júliusban, legalább öt hegyi gorillával végeztek kivégzésszerű módszerrel.
2007. augusztus 22. szerda 12:26 - Hírextra
Az intézkedés a szervezők szándéka szerint véget vet a veszélyeztetett gorillák elleni támadásoknak a Kongói Demokratikus Köztársaság Virunga Nemzeti Parkjában. Egy állandó, mintegy 50 vadőrt számláló gorillavédelmi egységet is felállítanak majd a park számára. Ezen egységet az év második felében szervezik meg, néhány hónapos kiképzést követően.

Norbert Mushenzi, a park szóvivője szerint, jelenleg nagy a kockázat és a veszély a múlt havi gorillagyilkolások óta. Az év elejétől így idén már kilenc állatot veszítettek el. Évek óta nem nézett szembe ilyen krízissel a park. Azért jó hírek is akadnak, ahogy a Virunga vadőrei jelezték, Bilali, a Munyaga gorillacsalád egyetlen nősténye utódnak adott életet. A gorillák akár 30 állatot számláló családi "csapatokban" élnek, melyeket egy domináns hím vezet, ez az ezüsthátú.

A születések igen ritkák az állatok között, melyek életük folyamán mindössze három-négy utódnak adnak életet. A világ 700 veszélyeztetett hegyi gorilláinak több mint fele a Virungában él, mely átível Kongó, Ruanda és Uganda területén. Júliusban a Rugendo család négy hegyi gorilláját találták kivégzésszerűen lelőve a parkban. Múlt héten a vadőrök egy ötödik áldozat, a nőstény Macibiri csontjaira bukkantak. A nőstény a támadás óta eltűnt. A vadőrök szerint ragadozók ették meg a húst és vonszolták el a csontokat a tetem többi részétől. Macibiri utódja, Ntaribi még mindig hiányzik, feltételezhető, hogy halott.

" A bébi túl kicsi volt ahhoz, hogy egyedül életben maradjon, miután Macibirit megölték. Valószínűleg éhen halt, ha nem ölték meg a gyilkosok" - mondja Innocent Mburanumwe, a Virunga gorilláinak felügyelője. A támadást követő napokban, a vadőrök nem tudtak a család hat - köztük néhány sérült - túlélő tagja közelébe férkőzni. A megölt gorillák között volt Senkwekwe, hím ezüsthátú, a csoport vezetője. A vadőrök azt remélik, hogy egy magányos ezüsthátú átveszi majd a csoport vezetését, melyben három "feketehátú" hím van, melyek még túl fiatalok a család vezetéséhez.

A fő problémát azonban az jelenti, hogy nincsenek szaporodóképes korban lévő nőstények. Mindössze egy nőstény van a csoportban, ám ő is túl fiatal ahhoz, hogy életet adjon. A szakemberek ezért nagyon aggódnak a család jövőjéért. Azt egyelőre nem tudni, ki gyilkolta le a gorillákat, ám az állatvédők szerint a mészárlás kapcsolatba hozható a parkban virágzó, illegális faszén kereskedelemmel.

Az UNESCO és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közös csapata az elmúlt 10 napot a kongói mészárlások kivizsgálásával töltötte. Múlt héten a vadőrök mintegy ötven nőt tartóztattak a faszén kinyerése eközben, azóta őket elengedték. A jelenleg, a gorillák területén járőröző egység azon csapat része, mely normál esetben a Virunga északi részén teljesít szolgálatot, ahol a fő problémát a vízilovak orvvadászata jelenti.

A tervezett, ötvenfős védelmi egység "létfontosságú válasz a már elindított mentőtervre, mivel a problémát valószínűleg nem lehet azonnal megoldani" - mondja Lucy Fauveau a londoni Zoológiai Társaság projektmenedzsere. Mushenzi, aki a parkban a gorillák védelméért felelős elismerte, hogy a parkőrök számának növelése a parkban a gorillagyilkosok ellenállását válthatja ki. Elmondása szerint már most kaptak fenyegető hívásokat.(hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását