2024. május 3. - Tímea, Irma

Opera premier

Vajda János harmadik operája, a Karnyóné premierjére készül a Magyar Állami Operaház. A május 4-én és 5-én - két egyenrangú szereposztásban – bemutatandó darabot Ascher Tamás jegyzi, aki több évtizedes szünet után rendez ismét az Operaházban.
2007. április 23. hétfő 21:16 - Hírextra
Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című énekes bohózatának szövegét Várady Szabolcs alakította operalibrettóvá. Karnyónét Wiedemann Bernadett és Bátori Éva énekli, a szerző alternatív szólamokat írt mindkettőjüknek.

„Az özvegy Karnyóné megrendezése prózában rendkívül embert próbáló feladat" - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: „a zenében az a nagyszerű, hogy az ördögi humor és a megrázó, fájdalmas elemek egyaránt megtalálhatók benne, és kiegyensúlyozzák egymást. Ilyen értelemben van köze a modern színházhoz, és mindahhoz amit szeretek csinálni." Ascher Tamás megjegyezte: azon dolgoznak, hogy a boldogító és a riasztó, a sátáni és a felemelően lírai vonások egyaránt szerephez jussanak az előadásban. Ezt kell tükröznie vizuálisan is az előadásnak, amelynek színpadképét Khell Zsolt tervezte - fűzte hozzá a rendező.

Ha nem is kifejezetten kamarazenekari méretű, de kis apparátus játssza a Karnyóné muzsikáját. Klarinétból kettőt, fafúvósokból, rézfúvósokból és ütőhangszerekből azonban csak egyet-egyet használ Vajda János. „Kezdettől Wiedemann Bernadettet képzeltem el az egyik címszereplőként" - mondta a zeneszerző, aki úgy véli: az énekes feladatok nem megoldhatatlanok, bár Wiedemann Bernadettnek helyenként magas, a másik Karnyónénak, Bátori Évának pedig néhol mély a szerep, ezért aztán alternatív szólamokat írt számukra.

Selmeczi György karmester az utóbbi évtizedek legjelentősebb magyar operatörténeti eseményének nevezte a Karnyóné premierjét. Ritkán ennyire harmonikus és elmélyült egy előadás műhelymunkája - hangsúlyozta a karmester.(MR)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását