2024. május 2. - Zsigmond

A PSZÁF keményen büntet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 250 millió forintra megbírságolta Megdet Rahimkulovot, mint magánszemélyt a bennfentes kereskedelemre vonatkozó jogszabályok megsértéséért - közölte a felügyelet a honlapján csütörtökön.
2007. április 19. csütörtök 20:03 - Hírextra
A bírságon felül közel 152 ezer forint eljárási költséget is meg kell fizetnie az orosz üzletembernek, aki az egyik legnagyobb magánbefektető a magyarországi tőkepiacon. A PSZÁF hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak kiderítésére, hogy a BorsodChem részvényekre szóló, 2006. július 7-én közzétett opciós vételi megállapodást és nyilvános vételi ajánlatot megelőzően történt-e bennfentes kereskedelem.

A Megdet Rahimkulov és családja tulajdonában lévő Firthlion Ltd. ezen a napon jelentette be, hogy opciós megállapodást kötött a tulajdonában lévő több mint 21 millió darab BorsodChem részvény eladására a Kikkolux cégnek, 3.000 forintos árfolyamon. A Kikkolux ugyanezen a napon jelentette be nyilvános vételi ajánlattételi szándékát a BorsodChemre 3.000 forintos vételáron.

A felügyelet a vizsgálat során megállapította, hogy a Firthlion a részvényopciós megállapodás aláírását megelőző napon 606 ezer darab BorsodChem részvényt vásárolt a tőzsdén 2.535 forintos átlagáron.

Az opciós megállapodás és a vételi ajánlat nyilvánosságra kerülése után a BorsodChem részvények árfolyama mintegy 4 százalékkal emelkedett. Megdet Rahimkulov a bennfentes információk nyilvánosságra hozatala előtt kötött üzletével jelentős összegű, a felügyelet számításai szerint 167 millió forint vagyoni előnyhöz jutott.

A bennfentes kereskedelem szabályainak megsértéséért kiszabható bírság 100 ezer forinttól 100 millió forintig, vagy a kimutatható vagyoni előny 400 százalékáig terjedhet. A felügyelet ebben az esetben a vagyoni előny 150 százalékához közeli összegben állapította meg a bírság összegét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását