2024. május 7. - Gizella

Folytatódnak a bértárgyalások Ferihegyen

A 48 órás munkabeszüntetés idején 624 járatból 33-at kellett törölni - a szakszervezet fenntartja béremelési igényét.
2007. április 8. vasárnap 08:28 - Hírextra
Szombaton délután fél háromkor véget ért a ferihegyi földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft.-nél meghirdetett kétnapos munkabeszüntetés, ami miatt a járatok mintegy 5 százalékát kellett törölni; a Celebi GH Kft.-t több tízmillió forintos kár érte.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta: a sztrájk 48 órája alatt közlekedő 624 járatból 33-at kellett törölni. Hozzátette, hogy pénteken a Celebi által kiszolgált járatoknál még nagyobb késések is előfordultak, de szombaton ez már átlagosan csak mintegy negyedórát tett ki.

Limburger Lóránd, a Celebi GH Kft. ügyvezető igazgatója azt közölte, hogy a munkabeszüntetés miatt több tízmillió forintos kár érte a társaságot. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a sztrájk befejezését követően a menetrend szerinti forgalom azonnal helyreállhat Ferihegyen. A szakszervezettel délután három órakor ülnek le újra egyeztetni. A munkáltató ajánlata a 4 százalékos alapbéremelés plusz 3 százalékos teljesítménytől függő bónusz, illetve a bérelt munkaerő állományba vétele rugalmas munkaidővel.

A munkabeszüntetést a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) hirdette meg, miután nem tudtak megegyezni a munkáltatóval a béremelés kérdésében. Csorba Attila, az LDFSZ elnöke korábban elmondta, hogy a munkáltató ajánlatával szemben 10 plusz 5 százalékos béremelést követelnek a jelenlegi munkarend megtartása mellett. A szakszervezet korábban már hirdetett egy háromórás és egy egynapos munkabeszüntetést a mostani kétnapost megelőzően a Celebi GH Kft.-nél, illetve egy másik ferihegyi társaságnál, az üzemanyag kiszolgáló RÜK Kft.-nél is. A RÜk Kft.-nél, illetve a Malév földi kiszolgálást végző cégénél a szakszervezet tovább folytatja az eddig eredménytelen béregyeztetést.

A Ferihegyi repülőtéren a Celebin kívül a Malév és a Skyeurope cégei végeznek földi kiszolgálást, utóbbi kettőt, illetve az általuk kiszolgált légitársaságokat ez a sztrájk nem érintette.

Csorba Attila a sztrájk lezárását követően úgy nyilatkotott, reméli, hogy hamarosan megegyezés születik és újabb munkabeszüntetésre nem kerül sor.
Hozzátette: azt is szeretnék, ha a munkáltató nem fenyegetné a munkavállalókat, mivel ismeretei szerint a menedzsment azt hangsúlyozza, hogy a munkavállalók még munkahelyeiket is elveszthetik, ha nem fogadják el a munkáltató ajánlatát.

Csorba Attila hangsúlyozta, hogy a szakszervezet kitart a jelenlegi munkarend megtartása mellett, ami a kollektív szerződésben is szerepel 2009. szeptember 11-i határidőig. Emellett 10 plusz 5 százalékos béremelési igényüket is fenntartják.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását