2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Mától fizet a kamionos

Vasárnaptól csak matricával vehetik igénybe a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek az eddig ingyenes autópálya- és autóútszakaszokat. A 12 tonnánál nehezebb kamionok után április elsejétől a főutak jelentős részén, több mint 500 km-en is fizetni kell. M
2007. április 1. vasárnap 12:01 - Hírextra
A D2-es és a D3-as kategóriákban, vagyis a 3,5 és a 12 tonna közé eső tehergépjárművek után április elsejétől fizetni kell az eddig ingyenes autópálya-szakaszokon és autóutakon. Ez 22 útszakaszt jelent. Kivétel az M0-ás körgyűrű és az autópályák fővárosi bevezető szakaszai. Áprilistól ebben a két kategóriában egynapos matricát is értékesítenek. Ez eddig csak a 12 tonnánál nehezebb járműveket illette meg.

A D4-es kategóriában, a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára 500 kilométernyi főút is fizetőssé válik vasárnaptól. Ez 42 útszakaszt jelent. A tervek szerint ezeken az útvonalakon januártól a D2-es és a D3-as kategóriákba eső járművek után is fizetni kell.

A változások a személygépkocsikra nem vonatkoznak, a motorosok pedig még kedvezményt is kapnak. A vonatkozó rendelet módosítása értelmében május 1. és szeptember 30. között, vagyis a nyári szezonban féláron vásárolhatnak elektronikus úton 4 napos matricát.

A GKM körülbelül 1,4 milliárd forint plusz bevételre számít az útdíjfizetés kiterjesztésével, de a fő cél nem ez. A szaktárca arra számít, hogy a közúthálózat fizetőssé tételével az autópályákra terelhetik a teherforgalmat - mondta Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője.

A fizetős útszakaszok bővülése miatt az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) 200 új benzinkúton tette lehetővé a matricavásárlást, így már összesen 800 töltőállomáson, minden főút közelében található értékesítési pont. Az útdíjfizetés ellenőrzését a vasárnaptól fizetőssé váló szakaszokon is az ÁAK Zrt. végzi. A társaság ezt az ellenőrző csoportok számának bővítésével, és új kamerás kocsik beszerzésével hajtja végre.

A vasárnaptól fizetőssé váló utak pontos listája megtalálható a GKM honlapján (www.gkm.gov.hu).
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását