2024. június 17. - Laura, Alida

Nehezményezi a szaudi kijelentést Washington

Az amerikai kormányt meglepte, hogy Abdallah szaúd-arábiai király az Arab Liga csúcstalálkozóján nyíltan bírálta az iraki inváziót - jelentette a Voice of America rádió pénteken.
2007. március 30. péntek 19:04 - Hírextra
A Bush-adminisztráció magyarázatot vár arra Szaúd-Arábiától, amely az Egyesült Államok egyik legszorosabb közel-keleti arab szövetségesének számít, hogy Abdallah király miért nevezte "illegális külföldi megszállásnak" az inváziót. A szaúdi uralkodó előző nap, a rijádi arab csúcstalálkozó megnyitóján fejtette ki Amerikát bíráló véleményét.

Nicholas Burns külügyi államtitkár úgy fogalmazott: az Egyesült Államokat "kissé meglepte" Abdallah értékelése, és Washington tisztázást kér az ügyben. Burns hangsúlyozta: az iraki akció törvényes volt. Washingtont olyannyira váratlanul érte a szaúdi bírálat, hogy Sean McCormack washingtoni külügyi szóvivő első reagálása csak annyi volt: lehet, hogy pontatlanul idézték az uralkodó szavait.

Washington kíváncsi, mit ért Abdallah "illegális megszálláson". Az Egyesült Államok hadereje ENSZ-határozatok alapján és a bagdadi kormány "kérésére" tartózkodik az arab országban - mondta a szóvivő.

McCormack leszögezte: az Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának közös érdeke Irak területi egységének megőrzése és stabilitásának megteremtése. Szavai szerint George Bush elnök és Abdallah király kiváló személyes kapcsolatban áll egymással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását