2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tizenévesek betörőbandája

Kazincbarcika külterületén számtalan hétvégi ház és hobby kert található, ahol a tulajdonosok szívesen töltik szabadidejüket. A tél beálltával többnyire elcsendesedik ez a környék, és a kiskert tulajdonosok látogatják csak időnként telküket.
2007. március 23. péntek 15:54 - Hírextra
A terület elnéptelenedését használta ki az a 13 éves gyermekkorú és három 15 éves fiatalkorú kazincbarcikai elkövető akik 2006. december és 2007. február hónapokban mintegy 60 hétvégi házat törtek fel, és azokból használati tárgyakat illetve élelmiszert tulajdonítottak el.

Egyes betörések észlelésére, majd az eljárás megindítására csak jóval a cselekmények elkövetése után került sor, amikor is a tulajdonosok kiérkeztek telkükre, és felfedezték a sok esetben jelentős kárt, a hiányzó tárgyakat, illetve a rongálás mértékét, amit az elkövetők a behatolás során az ajtókban, ablakokban vagy a benti kutatás során az épületekben okoztak.

Miután a városban elterjedt a sorozatos elkövetés híre, és mind több tulajdonos tett bejelentést a sérelmére elkövetett bűncselekményről, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói nagy erőkkel eredtek az ismeretlen elkövetők nyomába. Végül az éjszakai portyázások és megfigyelések eredményeképpen sikerült elfogni a „jómadarakat”.

A kihallgatások során derült fény arra, hogy a fiatalok éjszakánként nem otthon aludtak, hanem hétvégi házak feltörésével töltötték pihenőidejüket. Az ellopott értékeket hazavitték, és bár a szülők tapasztalták a lakásukban napról napra halmozódó idegen tárgyakat, nem tettek ellene semmit; és nem is vonták felelősségre gyermekeiket azért, hogy hol és mivel töltik az éjszakákat.

Az elkövetett bűncselekmények megelőzhetőek lettek volna és bizonyára a hétvégi ház tulajdonosok is sok bosszúságtól mentesültek volna, ha a szülők a rájuk háruló nevelési, felügyeleti kötelezettségüknek eleget tesznek, vagy gyermekeikre jobban odafigyelnek.

A gyermekek és fiatalkorúak társadalomba való beilleszkedése, a társadalmilag elvárt magatartás kialakítása a felnőttek feladata, és mint a fenti eset is példázza, hiába a rendőrség megfeszített munkája, ha a szülők alapvető kötelességüket nem teljesítik.
Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén MRFK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását