A jó rudi henger alakú, a benne lévő massza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű
Csokoládé helyett ma már "csokoládé imitátummal" vonják be a gyártók a Túró Rudit - egyebek mellett ez derül ki a Kosár című fogyasztói magazin márciusi rudi-tesztjéből. A szakemberek 31 féle Túró Rudit vizsgáltak meg.
2007. március 22. csütörtök 19:36 - Hírextra
Ezek közül néhány egyforma volt, így 25-öt teszteltek ténylegesen. A végeredmény szerint 5 kiváló minőségű volt, 7 pedig "még megfelelő" minősítést kapott, vagyis azokat inkább már nem ajánlják a vásárlóknak. Ehetetlen édességet nem találtak.A hagyományos rudik közül kettőt minősítettek kiválónak: ezek csomagolása és külseje hibátlan volt, kellemes túróillatuk és ízük is meggyőzte a szakértőket. Ugyanebben a kategóriában találtak viszont darabos és enyhén erjedt ízű édességet is, valamint olyat, amelyet silány minőségű papírba csomagoltak, így az "izzadt és kencés" volt.
A mazsolával és kakaóval ízesített rudik között a tesztelők nem találtak olyat, amellyel elégedettek lettek volna, a mogyorókrém-túró párosítást viszont dicsérték. Kevésbé jó minősítést kaptak a barackkal ízesített édességek, az eper ízűek között volt viszont egy kiváló és két jó minőségű termék.
Az elmúlt években korszerűbbé vált itthon a Túró Rudi-gyártás technológiája, ennek köszönhetően javult az édességek minősége, bővült a kínálat, nőtt a szavatossági idő és a csomagolás is szebb lett - tudta meg a Független Hírügynökség Pavlovics Ágotától, a Kosár magazin főszerkesztőjétől.
A tesztet a Kosár magazin végezte, amely egy reklámmentes fogyasztói lap. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből és cukorból álló sajtkészítmény, amelyet csokoládéval vagy kakaómasszával vonnak be. Az édesség henger alakú, a benne lévő túrómassza legalább fele tejből van, és egyenletesen fehér vagy sárgásfehér.
Forrás: Független Hírügynökség