2024. május 17. - Paszkál

Észak-Korea nem tárgyal, de felszámol

Az észak-koreai küldöttség elutasította, hogy részt vegyen a Pekingben zajló hathatalmi tárgyalások keddi ülésén, de kínai részről jelezték, hogy Phenjan folytatja atomprogramjának felszámolását.
2007. március 20. kedd 17:49 - Hírextra
A távolmaradás oka - amint előbb japán forrásból jelezték, majd később Alekszandr Loszjukov, az orosz delegáció vezetője is megerősítette - az, hogy nem rendeződött a makaói Banco Delta Asia (BDA) bankban befagyasztott mintegy 25 millió dolláros észak-koreai kinnlevőség ügye. Hétfőn az Egyesült Államok bejelentette: megállapodott Észak-Koreával arról, hogy Phenjan felveheti a pénzösszeget; ez volt ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a Észak-Korea megkezdje a nukleáris leszerelést.

Loszjukov a Vesztyi 24 orosz televíziós állomásnak nyilatkozva elmondta, hogy az amerikai tárgyalók közölték: a pénzügyi problémát megoldják, a pénzösszeget átutalják annak a kínai banknak a számlájára, amelyet Phenjan megjelölt.

Liu Csien-csao, a kínai külügyminisztérium szóvivője előbb megerősítette a keddre tervezett plenáris ülés elhalasztását, de később derűlátóan nyilatkozott, közölve: "Megállapítottuk, hogy Észak-Korea kész bezárni és leszerelni jongbjoni atomlétesítményét, valamint elfogadni azt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei ellenőrizzék a folyamatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását