2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az esti események összegzése

A hónapok óta körözött Budaházy György őrizetbe vételének hírére néhány ezer tüntető vandál pusztításba kezdett a nemzeti ünnep estéjén és éjszakáján Budapesten.
2007. március 16. péntek 08:35 - Hírextra
Az első tüntetők délután fél hatkor jelentek meg az Andrássy úton, a Terror Háza Múzeumnál, miután nyilvánosságra került, hogy a tavaly szeptemberi zavargásokban játszott szerepe miatt körözött Budaváryt elfogása után a Nemzeti Nyomozó Intézet Aradi utcai épületében állították elő. Rövid időn belül több mint ezer ember gyűlt össze. A tüntetők többsége fekete álarccal, maszkkal takarta el arcát, fejére kapucnit húzott. Sok volt a fekete ruhát, fehér fűzős fekete bakancsot viselő szkinhed is. A tömeg folyamatosan provokálta a sisakjukon azonosítószámot viselő rendőröket, akik a nem sokkal korábban felállított kordonok mögött sorakoztak fel.

A rendőrség kordonokkal teljesen lezárta az Aradi utcai Nemzeti Nyomozó Iroda épületéhez vezető utcákat is. Este fél hét körül több száz rendőr érkezett az Oktogonhoz csapatszállító autóbuszokkal és teherautókkal. Miután a rendőrök távozásra szólították fel az embereket és az újságírókat, megindultak a Terror Háza Múzeum felé. Az egyenruhások a Hősök tere irányába szorították a tüntetőket, könnygázt, paprikasprayt vetettek be, azt követően,, hogy a tömegből üvegekkel és kövekkel kezdték dobálni a őket.

A zavargók az Izabella utcánál megpróbáltak egy közeli építkezésről hozott anyagokkal barikádot emelni, a Bajza utca magasságában pedig felszedték a járdaszegélyt és a macskaköveket. Több álarcot viselő tüntető az Izabella utca sarkán rátámadt az újságírókra - köztük az MTI tudósítóira is -, lökdösték, rugdosták őket, néhány fotósnak összetörték a fényképezőgépét.

A rendőrök, akik három vízágyút és könnygázgránátot is bevetettek, a Hősök terénél röviddel nyolc óra előtt oszlatták fel az időközben mintegy harminc emberre apadt tüntető csoportot. A menekülők az Ötvenhatosok tere, a Városligeti Műjégpálya, illetve a Kós Károly sétány irányába szaladtak szét. Miután az egyenruhások átvizsgálták a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok környékét, visszaindultak az Andrássy úton, ahol nem sokkal az Oktogon után, az Eötvös utcánál újabb mintegy kétezer fős tüntető csoport nézett farkasszemet a velük szemben felsorakozott rendőrökkel. Ezek a tüntetők a Nemzeti Múzeumtól indultak árpádsávos zászlókat, illetve a Jobbik mozgalom lobogóit lengetve. Őket kékre festett vizet lövellő vízágyúk, valamint könnygázgránát segítségével oszlatták fel.

A rendzavarók egy része a Jókai térnél szemeteskukákat hordott az úttestre és ott felgyújtotta azokat. A volt Divatcsarnok környékén az utcára öntött szemétből és a kukákból barikádot kezdtek építeni, a volt Balettintézet épületénél lévő állványt pedig szétbontották, darabjait az út közepére vonszolták és felgyújtották, több parkoló gépkocsi ablakát betörték. Az itt gyújtott két hatalmas máglyát tolólapos teherautókkal tolták el a rendőrök. A tömeget az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél könnygázzal szorították ki.

A néhány száz ember ezt követően a Lánchíd irányába indult el, majd a Belvárosban, a József Attila utcában is barikádot építettek égő kukákból, az Erzsébet téren és a Deák téren pedig összetörték a díszburkolatot. A Gödör és a Le Meridien szálló között több nagy szemetes konténert gyújtottak fel. A mintegy félezer embert a a Roosevelt téren oszlatták fel. A Deák térről az Astoria felé, onnan pedig az Erzsébet híd felé szorították ki a tüntetőket. A főként fiatalokból álló 100-200 fős csoport nagy része a környező utcákba menekült, a Ferenciek terén kevesebb mint száz ember maradt.

Azokat a tüntetőket, akik a kordonokkal elzárt Kossuth téren akartak koszorúzni, szintén feloszlatta a rendőrség. Mintegy harminc főnyi tüntetőt az Alkotmány utcából szorítottak ki. Ezek az emberek a Kossuth téren, a kordonnal elzárt területen akartak koszorúzni.

A rendőrökkel szembe szegülők tüntetők közül mintegy húszat előállítottak. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy több tucat rendbontót állított elő a rendőrség. Az előállítások pontos számát nem tudta megmondani, arra hivatkozva, hogy folyamatosan visznek be rendbontókat több rendőrkapitányságra.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy öt rendőrt és egy civilt láttak el a mentők csütörtök késő estig. Mint mondta, a megsérült rendőrök közül egyet kellett kórházba szállítani. A civil személyt is az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vitték fejsérüléssel. Igazán súlyos sérültje nincs a csütörtöki eseményeknek - hangsúlyozta a szóvivő. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta, hogy a fővárosi tűzoltók hat tűzoltóraja vett részt a város különböző pontjain gyújtott tüzek oltásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását