2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bush Castro haláláról

Fidel Castro kubai vezető halálával a kommunista rendszernek is meg kell szűnnie a szigetországban - jelentette ki George Bush amerikai elnök e heti latin-amerikai diplomácia körútja előtt.
2007. március 8. csütörtök 05:41 - Hírextra
"Nem tudom, mennyi ideig lesz még életben, de azt hiszem, hogy annak a kormányzási rendszernek, amelyet a népére kényszerít, meg kell szűnnie" - szögezte le Bush a NewsMax hírportál szerdai jelentése szerint, hozzátéve, "ha így dönt a (kubai) nép".

Az amerikai elnök azt mondta, nem tartaná kedvező fordulatnak, ha öccse, Raúl Castro végleg átvenné a hatalmat, amelyet ideiglenesen adott át neki Fidel tavaly nyári gyomorműtéte után.

"Azt remélem, és ezen fogunk dolgozni, hogy ez az átmenet nem egyik személytől a másikhoz vezető átmenetet, hanem egyik kormányzási módtól egy más fajta kormányzáshoz való átmenetet fog jelenteni" - közölte az elnök latin-amerikai újságírókkal. Kijelentette, hogy Kuba jövője nem alapulhat azon, hogy valaki valakinek a testvére.

Az Egyesült Államok 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, két évvel a Castro vezette fegyveres forradalom után, amely megdöntötte az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista diktátor hatalmát. Az évtizedek óta érvényben levő kereskedelmi és utazási korlátozások miatt amerikaiak nem üzletelhetnek Kubával és csak kevés amerikai állampolgár utazhatott a szigetországba, amelynek egykor az Egyesült Államok volt a legfőbb gazdasági partnere.

George Bush csütörtökön utazik Latin-Amerikába - ellátogat Mexikóba, Guatemalába, Kolumbiába, Brazíliába és Uruguayba -, gondosan elkerülve az Egyesült Államokkal szemben ellenséges vezetésű országokat, Venezuelát, Argentínát, Bolíviát, Ecuadort és Nicaraguát. Hugo Chávez venezuelai elnök már előre jelezte, hogy tiltakozásokat fog szervezni Bush látogatásának idejére.

Az amerikai elnök Chávez államosítási tervei kapcsán azt mondta az újságíróknak, akik azokat az országokat képviselték, ahová ellátogat: "meggyőződésem, hogy az állami irányítású gazdaság nem hatékony és szegénységhez vezet".

Bush hatnapos dél-amerikai útjának első állomása Brazília, amelynek Washington ellensúlyszerepet szán az olajhatalom Venezuelával szemben. Az amerikai elnök - aki a sajtótájékoztatón kerülte Chávez nevének említését - arra törekszik, hogy megnyerje a térségbeli mérsékeltebben baloldali politikusok támogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását