2024. május 2. - Zsigmond

Ma döntött, de holnap nyilatkozik az AB a népszavazásról

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai csütörtökön írják alá a Fidesz-KDNP hét népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos határozataikat - közölte a testület sajtófőnöke. A határozatok tartalmát az Ab elnöke, Bihari Mihály csütörtök délután sajtótájékoztató kere
2007. március 7. szerda 13:04 - Hírextra
A Fidesz és a KDNP hét kérdést bocsátana népszavazásra. Ezek közül az Országos Választási Bizottság (OVB)tavaly novemberben a vizitdíjra, a képzési hozzájárulásra, a nyugdíjasok foglalkoztatási és adózási feltételeinek módosítására, valamint a kormánytagok személyes pénzügyi felelősségvállalására vonatkozó kezdeményezést elutasította.

További három, a kór­házak állami és önkormányzati kézben maradását, a gyógyszerek patikán belüli árusítását és a családi gaz­dálkodók termő­föld-elővásárlási jogát érintő ügyben az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. Az elutasított kérdésekről hozott határozatokat a Fidesz és a KDNP, míg a hitelesítette­ket öt magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon.

Az alkotmánybírák január 29-én kezdték tárgyalni a kifogásokat. Az elmúlt öt hét alatt a képzési hoz­zájárulás négyszer szerepelt az Ab teljes ülésének napirendjén, míg a vizitdíjjal és a termőföld-elővásárlással kapcsolatos határozattervezet háromszor-háromszor. A többi népszavazási kérdést kétszer-kétszer tárgyalta az Ab.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta: az Ab döntött a népszavazási kezdeményezésekről. A lap értesülései szerint egyes témakörökben új eljárásra utasította az OVB-t a testület, más kérdéseket illetően pedig részben jóváhagyta a hitelesítést megtagadó, vagy teljesítő elsőfokú döntéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását