2024. május 19. - Ivó, Milán

Szerelmes békákat mentettek a hétvégén Sikondán

Szerelmes békákat mentettek a hétvégén a környezetvédők a Baranya megyei Sikondán. Az enyhe tél miatt a kétéltűek hetekkel korábban megkezdték tavaszi vándorlásukat erdei telelő helyükről a tó felé, ahol lerakhatják petéiket.
2007. március 5. hétfő 05:02 - Hírextra
A varangyokat, valamint az erdei és zöld békákat szinte lehetetlen észrevenni az avarban, ezért a környezetvédők egyszerű, de hatásos trükköt alkalmaztak. Hálót feszítenek ki, majd vödörben összegyűjtve átviszik a túloldalra a békákat.

Egyes békák megpróbáltak megszökni a vödörből, mások viszont ugráltak örömükben, amiért belekerülhettek. Volt, amelyik segítségre szorult a tóba kerülésnél, de olyan is akadt, amelyik hálából bemutatott néhány tökéletes lábtempót. Az akció három hétig, a békák teljes vonulási ideje alatt tart. A Duna-Dráva Nemzeti Park őrei naponta háromszor járják végig a hálókat, és gyűjtik össze a békákat.

Összesen több ezer szerelmes kétéltűt segítenek át vödörben az úttesten. A Magyarországon egyébként védett békák megmentése ökológiai szempontok miatt is fontos. Ezek az állatok ugyanis szúnyogokkal és legyekkel táplálkoznak, ők maguk pedig a ragadozó madarak és emlősök táplálékai - mondta el Horváthné Buchert Eszter, a park igazgató-helyettese.

A békák tóba kerülése után néhány napig még folytatódik a nászút, ezután a szerelmesek keresnek egy ragadozó halaktól védett helyet a tóban, ahol a nőstény lerakhatja a petéket.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását