2024. április 24. - György

Átláthatóbb társadalombiztosítást

Az átláthatóbb társadalombiztosításért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár áprilistól megteremti annak lehetőségét, hogy az egészségügyi szolgáltató ellenőrizhesse a jogosultságot az ellátásra - mondta a pénztár főigazgatója.
2007. március 1. csütörtök 18:35 - Hírextra
A szolgáltatók április 1-től kötelesek lesznek ellenőrizni az egészségügyi ellátásra való jogosultságot; márciustól az OEP tájékoztató levelet küld azoknak az állampolgároknak, akiknek - a pénztár adatbázisa szerint 30 napnál régebben - nincs jogviszonya - iközölte Major Zoltán. A lakosságnak szóló tájékoztatóban feltüntetik az utolsó jogviszony adatait és az ügyfél teendőit, és a háziorvosokat is informálják a praxisukhoz tartozó, jogviszonnyal nem rendelkező lakosokról.

Ha valakinek nem tisztázott a jogviszonya, 2007. december 31-ig rendezheti azt a megyei egészségpénztárnál.

Arra a kérdésre, hogy annak, aki nem tisztázza év végéig jogviszonyát, és ellátást kap, ki kell-e fizetnie annak költségét, a főigazgató azt felelte, a "szankciót a jogalkotók még nem határozták meg". Korábban Horváth Ágnes szakállamtitkár egy kormányszóvivő tájékoztatón elmondta, akinek nem rendezett a jogviszonya, 2008. január 1-től ki kell fizetnie a kapott ellátás költségét. Az ellátás költségének kifizettetése az egyik lehetséges megoldás, mint szankció - tette hozzá Major Zoltán.

Major Zoltán kiemelte: az, hogy valakinek van az érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele) nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását